5 Μαρ 2022

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2020 - 2021 (ΜΕΡΟΣ 13ο)

 

Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, «Όρκος Σιωπής»

Η κ. Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου στο μυθιστόρημά της «Όρκος Σιωπής» μας αφηγείται τον ξεριζωμό και την προσφυγιά του 1922 με τα τραγικά επακόλουθά της στη ζωή των ανθρώπων αυτών. Συναισθήματα μπλέκονται με γεγονότα πλημμυρίζοντάς μας με τους καημούς, τις αγωνίες, τις χαρές και τις λύπες των πρωταγωνιστριών της μετουσιώνοντας τον αναγνώστη όχι μόνο σε μοναχικό θεατή των γεγονότων που εξιστορεί αλλά σε έναν θεατή ενεργητικό όπου οι εικόνες και οι λέξεις τον κάνουν να ζει το παρελθόν και να το παραλληλίζει με το παρόν κι όλα τα τραγικά επακόλουθα στον πλανήτη. Τρεις γυναίκες, γιαγιά, κόρη κι εγγονή διηγούνται τον ξεριζωμό τους, τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές του τόπου τους, τον πόνο της μνήμης τους, την αρχοντιά τους και τις αξίες τους. Κι εμείς συνοδοιπόροι στην προσφυγιά τους και στο κάθε ταξίδι τους, διότι η μνήμη είναι ένα απέραντο ταξίδι που τελειωμό δεν έχει!

 

Τίνας Κουτσούμπου, «Το νερό που μ’ εκδικήθηκε και άλλες ιστορίες του νου»

Διαχρονικές αξίες του ανθρώπου προβάλλονται στο βιβλίο «Το νερό που μ’ εκδικήθηκε και άλλες ιστορίες του νου» της Τίνας Κουτσούμπου. Είκοσι έξι διηγήματα συμπληρώνουν έναν καμβά ανθρώπινο με τους έρωτες, τις απώλειες, την αλληλεγγύη , την αλληλοβοήθεια, το πείσμα και τη θέληση του ανθρώπου να αγωνίζεται μέχρι τελικής πτώσεως σεβόμενος τις αξίες και τα ιδανικά του. Άνθρωποι που ονειρεύονται, αγαπούν και αγαπιούνται, βοηθούν, θυμώνουν, λυπούνται , αδικούνται, αγωνίζονται, παρασύρονται στους  πόθους και στους συλλογισμούς τους, ονειρεύονται, παθιάζονται, αγαπούν την ζωή. Αντιμετωπίζουν τα δύσκολα με επιμονή, προσπάθεια και αγώνα. Διαχρονικά διηγήματα, ανθρωποκεντρικά με έντονα εκφραστικά μέσα και παραστατικές εικόνες. Μία συλλογή διηγημάτων που μας υπόσχεται πλούσιες πνευματικές περιδιαβάσεις και στοχασμούς.

 

Αμαλία Πικρίδου Λούκα, «Ο Ιππότης της Ρόδου»

Στη βραβευμένη νουβέλα «Ο Ιππότης της Ρόδου» της Αμαλίας Πικρίδου Λούκα παρουσιάζονται διάφορες κοινωνικές καταστάσεις με διαπλοκές, πάθη, συμφέροντα, έρωτες, απάτες , αξίες και ιδανικά. Ένα μωσαϊκό διαφορετικών ανθρώπινων χαρακτήρων που πλέκουν τη σημερινή ζωή και τον αγώνα του τίμιου ανθρώπου να επιβιώσει έναντι του αδίκου. Πλούσιοι διάλογοι, ζωντανές περιγραφές, εξέλιξη που σε καθηλώνει , σε συγκινεί, σε κάνει να αγωνιάς και να ταυτίζεσαι με τους ήρωες, ζώντας μαζί τους τις περιπέτειές τους και τον αγώνα τους για την επικράτηση της αγάπης, της  δικαιοσύνης, της φιλίας. Ένα βιβλίο ανθρωποκεντρικό, κοινωνικοκεντρικό, περιβαλλοντικό, συναισθηματικό που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας!

 

Μαρία Τσιβίκα, «Δώρο ζωής για 1 και 2 και 3 και 1013»

"Δώρο ζωής για 1 και 2 και 3 και 1013" είναι ο τίτλος του βιβλίου της συγγραφέως Μαρίας Τσιβίκα, με την θαυμάσια εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου. Ένα ξεχωριστό, παιδικό παραμύθι όπου η συγγραφέας του θίγει περίτεχνα το ευαίσθητο θέμα της αιμοδοσίας. Οι χάρτινοι ήρωες της ιστορίας της, ενεργοποιούν νου και σκέψη και ενώνουν τις φωνές τους με όλους τους αναγνώστες -μικρούς και μεγάλους- έτσι ώστε να κατανοήσουμε σπουδαίες αξίες, όπως, της εθελοντικής προσφοράς, της αγάπης, της αλληλεγγύης! Με απλό και περιγραφικό τρόπο, η συγγραφέας Μαρία Τσιβίκα, περιγράφει την διαδικασία της αιμοδοσίας, εμπλουτίζει τις γνώσεις των παιδιών, αλλά πάνω απ’ όλα τονίζει πόσο σωτήρια είναι η αιμοδοσία, αλλά και πόσο όμορφα αισθανόμαστε προσφέροντας αίμα σε κάποιον συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη. Γιατί ό,τι προσφέρεις με την καρδιά σου, έστω και το ελάχιστο, είναι πάντα ανεκτίμητο!

Λίτσα Καποπούλου, «Η καλή νεράιδα της Σωτηρίας»

"Η Καλή Νεράιδα της Σωτηρίας" είναι ο τίτλος του παιδικού παραμυθιού της συγγραφέως Λίτσας Καποπούλου, με την θαυμάσια εικονογράφηση της Εμμανουέλας Κακαβιά. Ένα παραμύθι που από τις πρώτες μόλις γραμμές του συγκινεί και αγγίζει τις καρδιές των μικρών και των μεγάλων αναγνωστών! Τα μηνύματα του δημιουργήματός της, πολλά και ουσιαστικά! Κύριοι στόχοι της η αγάπη, η φιλανθρωπία, η προσφορά, και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο. Η συγγραφέας, μας κάνει συνταξιδιώτες μαζί με τους ξεχωριστούς ήρωες του παραμυθιού της, σε ένα ταξίδι σωτηρίας. Συναντά ανθρώπους και προσφέρει απλόχερα τους πολύτιμους θησαυρούς της ψυχής της απαλύνοντας κάθε βασανισμένη ψυχή. Ένα παραμύθι που όσες φορές και να το διαβάσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Γιώργος Παπασταθόπουλος, «Ποίηση σε φόρμες»

"Ποίηση σε φόρμες" είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Παπασταθόπουλου. Μία ποιητική συλλογή που συγκινεί και αγγίζει τον αναγνώστη από τους πρώτους μόλις στίχους της. Ο ποιητής, γράφοντας, βγάζει όλα τα όμορφα κομμάτια του εαυτού του, μας μαγεύει και μας ταξιδεύει γλυκά. Η ποίησή του μεστή, ενδοσκοπική, με εικόνες γλαφυρές, αναδύουν ένα φως και μία πανδαισία χρωμάτων, πλημμυρίζοντάς μας από συναισθήματα βαθιά και πρωτόγνωρα! Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Παπασταθόπουλου, κρατά την πόρτα της ψυχής μας ανοιχτή στο όνειρο και μεθά σαν κόκκινο γλυκό κρασί ολόκληρο το είναι μας!

 

Μαρία Καλτσή, «Τσουλήθρα  στο Ουράνιο Τόξο»

"Τσουλήθρα στο Ουράνιο Τόξο" είναι το παραμύθι της συγγραφέως Μαρίας Καλτσή, με την θαυμάσια εικονογράφηση του Σπυρίδωνα Ζαχαρόπουλου. Το παραμύθι αυτό, άξια διακρίθηκε με το Α' βραβείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. Μία ιστορία ευαίσθητη, τρυφερή, γεμάτη αξίες και ουσιαστικά μηνύματα, που αγγίζει απαλά μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Μέσα από τις ζωές δύο μικρών κοριτσιών της Αλίκης και της Μελίτας, κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώνουμε με ανθρώπους που μας αγαπούν, ενδιαφέρονται για εμάς, μας στηρίζουν και μας προσφέρουν ασφάλεια. Συνειδητοποιούμε, πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και ικανότητες, ώστε να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Και αντιλαμβανόμαστε επίσης, την αξία της πραγματικής φιλίας και της άδολης αγάπης. Το παραμύθι "ΤΣΟΥΛΗΘΡΑ ΣΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ", της Μαρίας Καλτσή, με βεβαιότητα, θα κατακτήσει τις καρδιές μας και θα το θυμόμαστε για πάντα…

Πελαγία Θεοχάρη, «Ντίλι Ντίλι»

"Ντίλι Ντίλι" είναι ο τίτλος του θαυμάσιου παραμυθιού της συγγραφέως Πελαγίας Θεοχάρη. Ένα παραμύθι που κεντρίζει το ενδιαφέρον των μικρών και μεγάλων αναγνωστών από τις πρώτες μόλις σελίδες του. Ταυτιζόμαστε με τους ήρωες του παραμυθιού, γινόμαστε ένα μαζί τους, βρίσκουμε στοιχεία από την Ελληνική μας παράδοση, τις ρίζες μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Πάνω από όλα όμως, οι μικροί φίλοι μας ανακαλύπτουν τη δύναμη των συναισθημάτων τους, ωριμάζουν, διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και γεμίζει η καρδούλα τους με αγάπη και καλοσύνη!