28 Οκτ 2022

ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη της ΓΡΗΓΟΡΙΑΣ ΣΑΡΓΙΩΤΗ


Κριτική από τον κ Ηρακλή Ζαχαριάδη
Πρόεδρο του Ε.Π.Ο.Κ

Το τρίτομο βιβλίο , με την φιλολογική επιμέλεια , είναι από τις καλύτερες Παπαδιαμαντικές εκδόσεις , από κάθε άποψη, η οποία μας παραπέμπει σε εκδοτική αρτιότητα και ποιότητα συνυφασμένη με φιλολογική πληρότητα.
Καρπός πολύχρονης και πολύμοχθης προσπάθειας, με μια εξαίρετη και ιδιαίτερα κατατοπιστική εισαγωγή. Δεν μας αφήνει καθόλου κενά και ερωτήματα. Ιδιαιτέρως χρήσιμο το παράρτημα με τις σημειώσεις με ενδεικτική τη βιβλιογραφία και τα ευρετήρια. Οι σημειώσεις καταδεικνύουν το εύρος και το βάθος της ερευνητικής προσπάθειας και τεκμηριώνουν αναμφίβολα τη φιλολογική κατάρτιση της αγαπητής Γρηγορίας.
Μια σπουδαία έκδοση , από τις αξιολογότερες!
Η κ Σαργιώτη έθεσε τον πήχυ πολύ ψηλά και μας έδωσε ένα εκδοτικό πρότυπο, πολύ περισσότερο γιατί φαίνεται πως αγαπά πολύ τα παιδιά , τη νεαρή ηλικία. Στο τέλος του βιβλίου , υπάρχει το γλωσσάρι , όπου κάθε παιδί μπορεί να προστρέξει για κάθε δυσκολία που συναντά στο βιβλίο.
Η συγγραφέας , προσεγγίζει το έργο του μεγάλου δημιουργού μας , πολύ προσεκτικά και με μεγάλο σεβασμό, διότι δεν ήλθε για να ασκήσει κριτική στο έργο του Παπαδιαμάντη , αλλά για να βοηθήσει να διαβαστεί , από τη νεολαία σε απλή ελληνική γλώσσα και να το κάνει κτήμα του , κάτι που το επιδιώκει και το καταφέρνει η φιλόλογος κ Σαργιώτη.
Το έργο αυτό είναι για τα παιδιά , τους νέους κι όλη της η προσπάθεια είναι για αυτά. Να διαβάσουν , να κατανοήσουν τον Π;απαδιαμάντη , να τον κάνουν κτήμα τους και όλα αυτά που εμπεριέχονται, η χριστιανική συνείδηση, η ηθογραφία , η θρησκευτικότητα . Πολλές φορές όταν ακούμε το Ευαγγέλιο , δυσκολευόμαστε κάποιοι και κρατάμε τη μετάφραση.
Όπως αυτός που κάθε Κυριακή πήγαινε στη Μητρόπολη , εκκλησιαζόταν και μετά κατεβαίνοντας προς το Μοναστηράκι για να πάει στο σπίτι του, σταματούσε στο καφενείο Η Ελλάς, διάβαζε την εφημερίδα του, την ποιητικότητα, τη χριστιανική παράδοση και τέλος τη γλώσσα , η οποία είναι σαφώς επηρεασμένη από την Βυζαντινή υμνογραφία.
Ας μην ξεχνάμε πως ο Παπαδιαμάντης υπήρξε ψάλτης, λόγω του ότι ο πατέρας του ήταν ιερέας και πήγε και στο Άγιο Όρος.
Στηρίχθηκε στην υμνογραφία και την καθαρεύουσα , αλλά δεν ξεχνά το λαό και γράφει και στη δημοτική γλώσσα.
Εδώ , σε αυτό το σημείο η κ Σαργιώτη, συντονίζεται με τη νεολαία, διατηρώντας ατόφια τα κείμενα του Παπαδιαμάντη, βοηθώντας τα να διαβάσουν το σπουδαίο έργο του σε απλά ελληνικά.
Συγχαρητήρια για το Παπαδιαμαντικό επίτευγμά σας!