7 Ιαν 2023

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ 13ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2022-2023

 

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.ΟΚ.), προκηρύσσει τον 13ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό, για το έτος 2022 – 2023 στα ακόλουθα είδη του λόγου:



Ποίηση (Σε ελεύθερο στίχο ή  Έμμετρη ποίηση)
Διήγημα
Δοκίμιο
Μυθιστόρημα
Θεατρικό
Ζωγραφική 
Γλυπτική
Πυρογραφία
Φωτογραφία

ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1) Η διαχρονική συμμετοχή των Κυπρίων στους απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδος

2) Ο Πνευματικός κόσμος λέει..
     Όχι στον πόλεμο.
     Ναι στην ειρήνη
     Όχι στα όπλα
     Όχι στον θάνατο 
     Ναι στην ζωή

3) Πως επηρέασαν τον Πολιτισμό της Ελλάδας και της Κύπρου οι γειτονικές χώρες από τα αρχαία χρόνια

4) Ιωάννης Καποδίστριας: Ο Άνθρωπος, ο Διπλωμάτης, ο Χριστιανός, Ο Πολιτικός, Ο Φωτισμένος και Ακέραιος Κυβερνήτης της Ελλάδος (παρακαλώ να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην Κυπριακή καταγωγή του Καποδίστρια)

5) Ειρήνη: Ένα πανανθρώπινο ιδανικό

6) Η Γυναίκα, η μάνα, η αγωνίστρια

7) Πως επηρέασε ο COVID τον συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων

8) Πως μπορούμε να συνεισφέρουμε στη λύση της κλιματικής αλλαγής

 

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό, έχουν όλοι οι ελληνόφωνοι, εντός και εκτός Ελλάδας, άνω των 17 ετών. Όσον αφορά στον λογοτεχνικό διαγωνισμό, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με αδημοσίευτο και πρωτότυπο έργο τους σε ένα έως και δύο από τα θέματα και είδη του λόγου, αλλά μόνο σε μία από τις δύο κατηγορίες της ποίησης. Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με μια μόνο εικαστική τους δημιουργία στην ζωγραφική ή την φωτογραφία ή την γλυπτική ή την πυρογραφία την οποία αφού φωτογραφίσουν θα πρέπει να την εκτυπώσουν σε Α3 και να αναφέρουν τις διαστάσεις και τα υλικά που χρησιμοποίησαν σε ξεχωριστό έντυπο. Όλες οι αποστολές γίνονται ταχυδρομικώς με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ).

Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 10η Απριλίου 2023 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείουν σε μεγάλο φάκελο το έργο τους καθώς και ένα μικρότερο κλειστό φάκελο όπου μέσα θα αναγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Κατοικίας, Ταχ. Κώδικας, Τηλέφωνο (σταθερό και κινητό),  Email, τίτλο έργου και ψευδώνυμο).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον εξωτερικό φάκελο θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη ότι η αλληλογραφία αφορά τον διαγωνισμό, π.χ. «Για τον 13ο Λογοτεχνικό  Διαγωνισμό» όπως και το είδος στο οποίο διαγωνίζεστε, π.χ. Για τον διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος ή Μυθιστορήματος κλπ.

Σε περίπτωση που ένας διαγωνιζόμενος λάβει μέρος σε περισσότερα από ένα είδος  (π.χ. ένα ποίημα  και ένα μυθιστόρημα), θα πρέπει να βάλει το κάθε έργο σε ξεχωριστούς φακέλους που ο καθένας τους θα περιέχει ξεχωριστό κλειστό μικρό φάκελο προσωπικών στοιχείων, αναγράφοντας απ’ έξω τις σχετικές ενδείξεις και να τοποθετήσει τους μεγάλους φακέλους μέσα σε έναν μεγαλύτερο, στον οποίο θα αναγράφεται η ένδειξη «Για τον 13ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό».

Το ποίημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τους 16 στίχους, το διήγημα τις 6 σελίδες, το δοκίμιο τις 15 σελίδες, το μυθιστόρημα τις 70 σελίδες, το θεατρικό έως 80 σελίδες. Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε δύο δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά. Το μέγεθος των χαρακτήρων θα πρέπει είναι 12 σε γραμματοσειρά Arial και διάστιχο 1,0. Οποιοδήποτε μεγάλο σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία. Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων
 
Η αποστολή των έργων θα πρέπει να γίνει ταχυδρομικά με ΑΠΛΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (ΟΧΙ ΣΥΣΤΗΜΕΝΟ) στην κατωτέρω διεύθυνση:

Ε.Π.Ο.Κ. (Υπόψη Προέδρου κ. Ηρακλή Ζαχαριάδη)
Μικράς Ασίας 55 - 115 27
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ -  ΑΘΗΝΑ

Τα ονόματα όσων διακριθούν, καθώς και η ημερομηνία και ο τρόπος της απονομής των βραβείων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Ε.Π.Ο.Κ., www.epok.gr  

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριλάβουμε το έργο σας για αξιολόγηση είναι να έχετε εγγραφεί στη λίστα ενημερώσεων (newsletter) του συλλόγου μας πατώντας ΕΔΩ  (http://eepurl.com/2nKyr) αν δεν το έχετε κάνει ήδη έτσι ώστε να διευκολύνετε την επικοινωνία μας μαζί σας.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων συνεπάγεται αποκλεισμό των διαγωνιζομένων. Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, καθώς και δεν δίδονται πληροφορίες αναφορικά με τη βαθμολογία τους. Τα αποσταλέντα έργα δεν επιστρέφονται, ενώ ο κάθε διαγωνιζόμενος θα μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή των προσωπικών του στοιχείων και του έργου του. Όλα τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνιζομένων που θα λάβουμε θα χρησιμοποιηθούν και ενδέχεται να κοινοποιηθούν σε τρίτους για θέματα σχετικά με το διαγωνισμό. Με την αποστολή της συμμετοχής σας συμφωνείτε με τους όρους του διαγωνισμού.

Ο Ε.Π.Ο.Κ. δέχεται συμμετοχές στον διαγωνισμό από όλους, και όλα τα έργα θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν με τα αποτελέσματα να αναρτώνται κανονικά από τους κριτές, αλλά δίπλωμα/βραβείο θα αποδοθεί μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου ή στα άτομα που θα εγγραφούν ως μέλη στο σύλλογο. Αυτό γίνεται γιατι υπάρχει κόστος για την ετοιμασία των βραβείων το οποίο ο σύλλογος πρέπει να αντισταθμίσει. Σε κάθε κατηγορία θα δοθούν δώρο βιβλία στους τρεις πρώτους και στους τρεις δεύτερους διακριθέντες, τα οποία είναι προσφορά της βιβλιοθήκης του Ε.Π.Ο.Κ. και του κ. Ανδρέα Κυριάκου.

Ο ΕΠΟΚ σχεδιάζει μια εκδήλωση για τη βράβευση των διακριθέντων που θα έχει πολιτιστικά και λογοτεχνικά δρώμενα, όπου θα τιμηθούν ανάλογα και οι νικητές του διαγωνισμού. Τα εικαστικά έργα που θα διακριθούν στον διαγωνισμό ενδέχεται να φιλοξενηθούν και να εκτεθούν στην εκδήλωση.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό: