29 Απρ 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ «ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΑ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΑ» ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

  Το βιβλίο της Αντιγόνης Περικλέους Παπαδοπούλου με τίτλο «Ξεριζωμένα Ηλιοτρόπια» παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής  και οι Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, την Παρασκευή 5 Μαίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Δημοτικού Μεγάρου στη Λεμεσό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Δήμων Λεμεσού και  Μόρφου.

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν o Νεοελληνιστής- Πανεπιστημιακός Δρ Κυριάκος Ιωάννου  και ο Πρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου Δρ Κλείτος Ιωαννίδης.  Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος  Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης,  ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ο Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής  Δρ Λεωνίδας Γαλάζης και ο Εκδότης Ηλίας Επιφανίου. Τον συντονισμό της  εκδήλωσης και την απαγγελία ποιημάτων  θα έχουν ο  εκπαιδευτικός Μιχάλης Ζεμπύλας και η συγγραφέας Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου.    

 Το βιβλίο Ξεριζωμένα ηλιοτρόπια (2022), κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηλία Επιφανίου . Είναι το τέταρτο βιβλίο της συγγραφέα αφού προηγήθηκαν  τα βιβλία Μπροστά στο συρματόπλεγμα του Αττίλα (1996), Γυναίκα, το άλλο μισό του ουρανού (2006), Η Μετεξέλιξη της Κυπριακής Οικογένειας (2014). Αποτελεί ωστόσο την πρώτη ποιητική της συλλογή, η οποία αρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες («Στα χρόνια της αθωότητας», «Της προσφυγιάς», «Του αγώνα», «Της αμφισβήτησης», «Της παράνοιας» και «Της προσδοκίας») και περιλαμβάνει περισσότερα από ογδόντα ποιήματα που καλύπτουν την περίοδο  1974 έως το 2022. Βασικά χαρακτηριστικά της ποίησης της Αντιγόνης Περικλέους-Παπαδοπούλου είναι «η γνήσια φιλοσοφική διάθεση, ως απόρροια ασφαλώς των πολύχρονων αγώνων της στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά μετερίζια της αγαπημένης της πατρίδας, η ραφιναρισμένη ευαισθησία και η ανείπωτη μελαγχολία για τα σκλαβωμένα εδάφη» (Κυριάκος Ιωάννου), « η κοινωνική ενσυναίσθηση, πολιτική εγρήγορση και, προπάντων η αγωνιστική διάθεση και αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές του δικαίου και της ηθικής» (Λεωνίδας Γαλάζης), «Οι στίχοι της Αντιγόνης στάζουν αίμα και οδύνη. Αφήνουν να ξεχειλίσει ο σταυρικός πόνος που δέχτηκε, στην αγαπημένη της πόλη Μόρφου και στον Μορφίτικο κάμπο. Παρελαύνουν μνήμες και στιγμές νοσταλγίας. Η ποιήτρια   δεν ξεχνά τόπους και αλησμόνητα βιώματα» (Κλείτος Ιωαννίδης) .  

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους ενδιαφερόμενους.  

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ  

Η Αντιγόνη Περικλέους Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Μόρφου.

Σπούδασε Χημεία στις H.Π.Α (Russel Sage College ) και στην Αγγλία (Lancaster University), με υποτροφίες. Είναι αριστούχος απόφοιτος δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (επιπέδου Μάστερ) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΙΜ) και στις Ανθρωπιστικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Εργάστηκε ως διευθύντρια Ελέγχου Ποιότητας στην Κυπριακή Ζυθοβιομηχανία Carlsberg. Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Στροβόλου, δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου στην προσφυγιά,  βουλευτής Λευκωσίας. Ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος (1974-2018), διετέλεσε αντιπρόεδρος & συντονίστρια των Ομάδων Μελετών, πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής. Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως ευρωβουλευτής, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συνεχίζει τη δράση της ως ενεργός πολίτης του κεντρώου ιδεολογικού χώρου και ως αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου «Τέχνη Δίχως Σύνορα», δημιουργός και πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Θυμάτων Καρδιακής Ανακοπής «Παλμός Ζωής», δημιουργός του Πολυχώρου  Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ, μέλος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ.), της Φιλοσοφικής Εταιρείας Κύπρου (Φ.Ε.Κ.). και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου (Ε.Ε.Ε.Λ.Κ.).  

Έχει στο ενεργητικό της  επτά ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις, διακρίσεις και βραβεύσεις. Από τις πιο πρόσφατες βραβεύσεις είναι  το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα) και του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, καθώς επίσης  τιμητικής πλακέτας από το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου για τη συμβολή της στην καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας επανεκκίνησης καρδιάς.