19 Νοε 2023

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΕΝΙΕΡΗ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΝΤΑ Εικονογράφηση Ειρήνη Σκληρού ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΣ


Κριτική της Ζωής Φράγκου
Ένα όμορφο , συγκινητικό καινούριο παραμύθι , έχουμε στα χέρια μας , από τη συγγραφέα Σταυρούλα Βενιέρη των εκδόσεων ΚΟΥΡΟΣ.
Η αγαπημένη και ακούραστη συγγραφέας για άλλη μια φορά μας χαρίζει μια αξιόλογη και αξιέπαινη ιστορία , πλημμυρισμένη μηνύματα, διαχρονικές αξίες , όπως η αλληλεγγύη, η ισότητα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση του μικρού Βαλέριου και στο προσωπάκι του όλων των παιδιών και δη αυτών που τα κυνηγά ο πόλεμος οι κακουχίες η φτώχεια, η περιθωριοποίηση και θα μπορούσα να προσθέσω και άλλα πολλά όπως οι ασθένειες και γενικότερα όλα αυτά που "προσδίδουν " το κοινωνικό " στίγμα"!
Μιλά όμως και για ατόφιες ,ακέραιες ψυχές που δε λαβώνονται εύκολα , που διψούν για μάθηση και ζωή περαιτέρω για πρόοδο για προσφορά στην κοινωνία αυτή που τους σπρώχνει στην άκρη άλλοτε ελαφρά κι ενίοτε βίαια!
Η γλώσσα απλή με ισορροπημένη επιλογή λέξεων όπου αντλεί κάποιος καθαρά νοήματα.
Η εικονογράφηση όμορφη με απαλά χρώματα , δένει αρμονικά με την ιστορία μας.
Σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο , όπως όλα τα καλά παραμύθια, προσφέρεται για συζήτηση, αλλά και πλήθος δράσεων, τα οποία αναφέρονται και στο βιβλίο και συμπεριλαμβάνεται και cd rom με το υλικό.
Σε αυτό το σημείο, να τονίσω, πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αξιολογούν με κάθε τρόπο τα καλά βιβλία, προς όφελος των παιιδών , συζητώντας πρώτα για την ιστορία , με σκοπό την ορθή κατανόηση, το προφιλ των ηρώων , με σκοπό την καλλιέργεια της ενασυναίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης γενικότερα, τα θέματα συζήτησης που " ανοίγει" η ιστορία , αλλά και τα νοήματα πίσω από αυτά και φυσικά όλες οι δράσεις που ενδείκνυται, όπως η ζωγραφική, διάφορα παιχνίδια κλπ
Εξαιρετικό , να είναι καλοτάξιδο!