29 Δεκ 2023

Η ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Έκδοση ιδιωτικού δημοτικού σχολείου" Το κρυφό σχολειό" Εικονογράφηση Σοφία Αμπερίδου


Κριτική της Ζωής Φράγκου
Ένα εξαιρετικό βιβλίο , για τη Μικρασιατική καταστροφή, δημιουργημένο, από ομάδα παιδιών της Ε τάξης του σχολείου, με τη βοήθεια του προσωπικού και δη της κ Σκόφιλτ και εικονογραφημένο μοναδικά , από την αγιογράφο , ζωγράφο, ιστορικό ελληνικού πολιτισμού, κ Αμπερίδου. Μια ιστορία , υπενθύμιση των βασάνων των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Το βιβλίο προλογίζει ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος και χαιρετίζει ο διευθυντής του σχολείου, κ Γεωργίου. Σκέψεις ζωής καταθέτει η κ Σκόφιλτ.
Την ιστορία διάβασα χωρίς διακοπή , από την αρχή ως το τέλος. Με συνεπήρε η αμεσότητά της , η απλότητά της, τα καθαρά της νοήματα, η μεστή πλοκή της , η ενσυναίσθηση στη γραφή, τα ισορροπημένα ψυχογραφήματα των ηρώων, οι σωστές επιλεγμένες λέξεις και σκέψεις, η επιβίωση όχι μόνο των ανθρώπων αλλά των ψυχών..χωρίς εκπτώσεις και διαπραγματέυσεις.
Η ιστορία μιας οικογένειας , στο προσωπικό της ταξίδι για την Ιθάκη της , που κράτησε πολλά χρόνια και πέρασε δια πυρός και σιδήρου, που άντεξε και δε λύγισε.. η ιστορία του ξεριζωμένου Έλληνα..
Πρωταγωνιστές η μικρή Αρετή και το σκυλάκι της, που πεισμώνουν μπροστά στο κακό , την ανείπωτη τραγωδία, τον πόνο, το θάνατο και γίνονται πρέσβεις ελπίδας και ζωής!
Δέος , συγκίνηση, τρυφερότητα, ιστορική μνήμη που πρέπει να μένει ζωντανή και να μεταλαμπαδεύεται .
θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους συντελεστές!
Μπράβο σας!