13 Ιαν 2024

Η ΚΥΡΙΑ ΤΣΑΓΕΡΟ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΚΟΥΤΜΗΡΙΔΟΥ-ΜΕΤΑΞΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΤΑΝΙΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

 

Η κυρία Όλγα Κουτμηρίδου-Μεταξά ασχολείται χρόνια με την παιδική λογοτεχνία παρουσιάζοντας εκπομπές για τα παιδιά σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και αυτό είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο που εκδίδεται.

Η συγγραφέας ανατρέχει στις μνήμες από την παιδική της ηλικία και τα καλοκαίρια που πέρασε μαζί με τον αδερφό της στο χωριό της γιαγιάς της στη βόρεια Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των εμπειριών τα αντικείμενα του αγροτικού σπιτιού με προεξάρχουσα την τσαγιέρα, την κυρία Τσαγερό, που είναι και η ηρωίδα του βιβλίου.

 Η συγγραφέας δημιουργεί ένα έργο που έχει διττό σκοπό. Από τη μια πλευρά μας παρουσιάζει μέσω των αυτοβιογραφικών στοιχείων του βιβλίου εικόνες μιας Ελλάδας που δυστυχώς χάνεται σιγά-σιγά. Οι δουλειές του σπιτιού, ο χωριάτικος διάκοσμος, οι σχέσεις μεταξύ των συχωριανών, καθώς και το Ποντιακό ιδίωμα που χρησιμοποιούν αποτυπώνονται με ζωντάνια και ενάργεια δίχως ίχνος γραφικότητας. Όμως το βιβλίο, πέραν του ηθογραφικού του περιεχομένου, είναι, κατά κύριο λόγο, ένα παραμύθι. Η συγγραφέας ακολουθώντας τη μακραίωνη παράδοση  της πρόσδοσης ανθρώπινων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων σε άψυχα αντικείμενα μας παρουσιάζει τις περιπέτειες της κυρίας Τσαγερό, μιας παραδοσιακής τσαγιέρας που χρησιμοποιεί η γιαγιά στο νοικοκυριό της. Φίλες της η κυρία Γαλατιέρα, μια μικρή κατσαρόλα για το ζέσταμα του γάλακτος, καθώς και η κυρία Φουφού, η σόμπα του σπιτιού. Η καθημερινότητα  των ταπεινών, αλλά τόσο χρήσιμων, αυτών αντικειμένων αποκτά μια διαφορετική διάσταση δια μέσου της σκοπιάς της δημιουργού. Όταν χαλάει, προσπαθούν να την επισκευάσουν, αποκτά νέους φίλους και για κάποιο διάστημα μετακομίζει μαζί με τη φίλη της, την  κυρία Γαλατιέρα, στο βουνό, δανεικές σε φιλική οικογένεια. Τα χρόνια περνάνε, αλλά η ηρωίδα παραμένει πιστή στο καθήκον της και χαίρει της εκτίμησης των φίλων της, αφού οι ιδιοκτήτες της δεν τη βλέπουν σαν ένα απλό αντικείμενο, αλλά σαν κομμάτι της οικογένειας.

Δεν θα σας πούμε άλλα, για να μη σας χαλάσουμε την έκπληξη της ανάγνωσης. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε, ότι το εν λόγω βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, αφού περιέχει ουσία κι ευαισθησία. Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία του αποτελεί φυσικά και η λιτή, «παλιομοδίτικη» εικονογράφηση της κυρίας Τάνιας Πεχλιβανίδου, πιστή στο πνεύμα του κειμένου και αναδεικνύουσα   τις αρχές της συγγραφέως. Καλοτάξιδο λοιπόν !

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ