13 Ιαν 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΚΟΥΤΜΗΡΙΔΟΥ-ΜΕΤΑΞΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΡΩΜΗ

 

Η κυρία Όλγα Κουτμηρίδου-Μεταξά ασχολείται, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενο, χρόνια με την παιδική λογοτεχνία, όμως το παρόν βιβλίο είναι το πρώτο που εκδίδει  απευθυνόμενη σε ενήλικο κοινό.

Το βιβλίο απαρτίζεται από σύντομα πεζά κείμενα, εκτάσεως 1-2 σελίδων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και συναισθηματικό ημερολόγιο, αν και σε πολλά κείμενα δεν αναφέρεται ο χρόνος σύλληψης και συγγραφής. Είναι πάντως κείμενα αυτοβιογραφικά, αφού η παρουσία της δημιουργού, αν και διακριτική, σφραγίζει το σύνολο του έργου.

Πηγή έμπνευσης η καθημερινότητα. Η συγγραφέας θυμάται εξόδους με φίλες και φίλους, εκδρομές, περιστατικά από την εργασία, πρόσωπα του περιβάλλοντός της, αντικείμενα, αλλά ακόμα και όνειρα, που αποτελούν επίσης κομμάτι της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων. Έτερη πηγή έμπνευσης το ίδιο της το παρελθόν. Γεγονότα από την οικογενειακή της ζωή, χαρές, λύπες, προβλήματα και ανατροπές, όλα αποτυπώνονται με χάρη και ευαισθησία.

Το ύφος της δημιουργού είναι λυρικό, αλλά δεν ξεπέφτει στον συναισθηματισμό και την εκβίαση της συμπάθειας από τον αναγνώστη. Εξάλλου και ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στην περίφημη ρήση του Σολωμού «Πρέπει πρώτα με δύναμη να συλλάβει ο νους, κι έπειτα η καρδιά θερμά να αισθανθεί ό,τι ο νους εσυνέλαβε». Η συγγραφέας έχει δουλέψει στη σκέψη της πολύ καιρό τα συμβάντα που αποτυπώνει στο βιβλίο και μόλις ένιωσε, ότι είχε ξεκαθαρίσει μαζί τους από τη σκοπιά της σκέψεως, παραχώρησε στην καρδιά και το συναίσθημα την άδεια, για να γίνουν λογοτεχνία. Το βιβλίο οπωσδήποτε ενδιαφέρει τους αναγνώστες που ασχολούνται πιο εντατικά με την ανάγνωση, όμως μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και άνετα ακόμα και από κάποιον που δεν είναι συστηματικός αναγνώστης. Εμείς πάντως το προτείνουμε ανεπιφύλακτα ! Καλοτάξιδο !

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ