13 Ιαν 2024

ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

 

Η κυρία Όλγα Οικονομίδου προφανώς ασχολείται επισταμένως με τη λογοτεχνία, αφού πέραν της αγάπης της γι’ αυτήν, η οποία προκύπτει από την ανάγνωση της εν λόγω ποιητικής συλλογής της, εργάζεται ως εκπαιδευτικός και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της και στις επόμενες γενιές.

Η συλλογή ποιημάτων ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και ομολογουμένως η πρώτη της εμφάνιση είναι αξιοσημείωτη. Βέβαια έργα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, όπου και βραβεύτηκε, αλλά το ατομικό βιβλίο διαθέτει άλλη βαρύτητα.

Η συλλογή αποτελείται από 49 ποιήματα, των οποίων η έκταση κυμαίνεται από λίγους στίχους μέχρι και μια σελίδα. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με μια λυρική ποιήτρια που δεν στρέφεται προς τις μεγάλης εκτάσεως συνθέσεις, αλλά προτιμά να  καταθέσει σύντομες δημιουργίες με πυκνό λόγο και λιτή δομή.

Βέβαια, όταν κάνουμε λόγο για «λυρική» δημιουργό, δεν πρέπει να δημιουργηθεί η παρανόηση, ότι η ποιήτρια ασχολείται μόνο με το χώρο των συναισθημάτων, αφού τα ποιήματά της διαθέτουν ένα υπαρξιακό, φιλοσοφικό υπόβαθρο. Η δημιουργός με αφορμή αντικείμενα και περιστατικά της καθημερινότητας εκφράζει σκέψεις και προβληματισμούς που αφορούν θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ζωής. Ο έρωτας, η μοναξιά, η ματαιότητα της ύπαρξης κυριαρχούν και αποτελούν επαναλαμβανόμενα στοιχεία των ποιημάτων.

Ο λόγος της κυρίας Οικονομίδου είναι απλός, χωρίς πολλά στολίδια και μουσικότητες. Την ενδιαφέρει να αποτυπώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της με σαφήνεια και καθαρότητα. Είναι σαφές, ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο ώριμης δημιουργού, που έχει κατασταλάξει τόσο ως ποιήτρια, όσο και ως άνθρωπος. Δεν επιθυμεί να διδάξει και να κανοναρχήσει, αλλά να μοιραστεί τους φόβους, τις ελπίδες και τα συναισθήματά της με τον κάθε ευαίσθητο αναγνώστη. Το βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη, αλλά και υπόσχεση για το μέλλον. Περιμένουμε το επόμενο. Προς το παρόν, καλοτάξιδα τα ΘΑΜΝΟΛΙΒΑΔΑ !

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ