31 Ιαν 2024

ΟΝΕΙΡΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΥΤΑΣ

 

Ο κύριος Πλουτάρχου τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη παραγωγικότητα εκδίδοντας ουσιαστικά μια ποιητική συλλογή κατ’ έτος. Η εν λόγω είναι η 4η και ο δημιουργός φανερώνει πλέον την κατάκτηση ενός προσωπικού λόγου και μια εκφραστική ωριμότητα.

Η συλλογή διαιρείται σε 2 μέρη, το πρώτο φέρει τίτλο ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΖΩΗΣ και το δεύτερο ΠΑΤΡΙΔΑΣ. Όπως γίνεται αντιληπτό, στο πρώτο μέρος ο δημιουργός παραθέτει ποιήματα, των οποίων πηγή έμπνευσης αποτελούν στοιχεία και περιστατικά της καθημερινότητας. Καταπιάνεται με θέματα «ταπεινά» αλλά και θεμελιώδη. Η φύση (Ουρανός Ονείρων, Αλιεύματα, Άστοχοι Λογισμοί, Θάλασσα), τα χρόνια της νιότης (Της εφηβείας, Παιδικές Αναμνήσεις),  οι γονείς (Πατέρα, Η Μάνα σου) καθίστανται αφορμές για προβληματισμούς που ξεπερνάνε κατά πολύ το προφανές και καταλήγουν να γίνουν σύμβολα. Πλην όμως ο δημιουργός παραμένει κατά βάση λυρικός. Παρά τη στοχαστική του διάθεση, δεν εγκαταλείπει το συναίσθημα, το θεμέλιο της ποίησης, για χάρη κάποιας αφηρημένης εγκεφαλικότητας. Η βαθύτερη επιθυμία του ποιητή, όπως και κάθε γνήσιου δημιουργού, είναι να επικοινωνήσει, να έρθει σ’ επαφή με τους γύρω του ή τουλάχιστον με κάποιους από τους συνανθρώπους του που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, ν’ απεγκλωβιστεί από το μηχανιστικό, θετικιστικό πλαίσιο που μας έχει επιβληθεί (Αποσύνδεση). Μια βαθιά ανάγκη ελευθερίας διαπνέει τους στίχους και ο ποιητής επιδιώκει να γίνει ένα με τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Στο δεύτερο μέρος ο τόνος και το ύφος αλλάζουν. Ο δημιουργός καταπιάνεται με την ιστορία των αδελφών κρατών Ελλάδας και Κύπρου. Η Επανάσταση του ’21, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αγώνας εναντίον των Άγγλων και ο Αττίλας αποτελούν τις πηγές της έμπνευσης. Με θλίψη, αλλά και αξιοπρέπεια ο  κύριος Πλουτάρχου στοχάζεται και αναμοχλεύει, θρηνεί, αλλά και αναδεικνύει μορφές του Ελληνισμού που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε, ότι έχουμε να κάνουμε μ’ ένα έργο στιβαρό, γεμάτο ευαισθησία και στοχαστική διάθεση, που αξίζει να το μελετήσετε. Καλοτάξιδο !

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ