14 Φεβ 2024

3 ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ

 


ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η Σωτηρία Κυρμανίδου, γεννημένη στην Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένη στο Σιδηρόκαστρο έχει μια πολυετή δράση ως κοινωνική λειτουργός με μεγάλη προσφορά στον Δήμο Σιδηροκάστρου, αλλά και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από την δράση της στον τομέα της κοινωνικής εργασίας έχει υπάρξει πολύ ενεργή στο ραδιόφωνο, ασχολούμενη κυρίως με το παραμύθι σε ραδιοφωνικές εκπομπές, και έχει προσφέρει πολλά στην λογοτεχνική ζωή της χώρας μας. Έχει εκδώσει παραμύθια και ποιητικές συλλογές, έχει λάβει βραβεία και το έργο της έχει αναγνωριστεί από προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων.

Το ανά χείρας έργο της, συνοδευμένο από ζωντανή εικονογράφηση και με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά, απευθύνεται σε μικρά παιδιάκαι αφορά τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς. Το βιβλίο ξεκινά με δύο μικρά παιδιά που στις γιορτές πηγαίνουν στην γιαγιά τους, κι εκεί διασαφηνίζεται το ποιος είναι πραγματικά ο Άγιος Βασίλειος σαν ιστορικό πρόσωπο. Όμως η γιαγιά μετατρέπει την κουβέντα αυτά σε μια γνωστική περιπέτεια σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, όπου συζητούνται οι μύθοι και τα έθιμα διαφόρων χωρών και λαών γύρω από τον άη-Βασίλη. Το κείμενο έχει εκπαιδευτική αξία, όχι μόνο επειδή δίνει πληροφοριακό υλικό στα παιδιά, αλλά και επειδή βοηθάει και στην σχετικοποίηση που είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια τη διαπολιτισμικότητας. Το διαδραστικό υλικό που παρέχεται στο τέλος μπορεί να εμπλέξει τα παιδιά στην αναζήτηση και στον εμπλουτισμό της γνώσης.


ΤΟ ΣΤΑΧΥ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Στο παραμύθι αυτό, μέσα από το ταξίδεμα ενός στελέχους από άχυρο, η Σωτηρία Κυρμανίδου κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στην ζωή του Χριστού. Το άχυρο γίνεται μάρτυρας ορισμένων βασικών στιγμών της πορείας του Ιησού από την γέννηση ως την σταύρωσή του και την Ανάσταση. Μικρό και ταπεινό, το άχυρο τρυπώνει παντού και αναλαμβάνει να εισάγει το παιδί μυσταγωγικά σε θρησκευτικά γεγονότα. Από μάρτυρας της θείας γέννησης, καταφέρνει να συναντήσει την γλυκιά μητέρα, την Παναγία, και τελικά συμμετέχει στο θείο πάθος και στην Ανάσταση. Μέσα από αυτό το ταξίδι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν σε εκείνη την εποχή και να παρακολουθήσουν με παραστατικό τρόπο όλα τα δρώμενα. Γραμμένο με πολύ τρυφερό ύφος, και συνοδευόμενο από χαρούμενη και φωτεινή εικονογράφηση, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια θαυμάσια εισαγωγή των μικρών παιδιών στην θρησκευτική και πνευματική ζωή του τόπου μας.



Ο ΚΑΠΝΟΥΛΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

Το ανά χείρας έργο της απευθύνεται σε μικρά παιδιά αγγίζοντας ένα επώδυνο θέμα που πλήττει την χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες: την μάστιγα της πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, που έχει σαν αποτέλεσμα τις ανυπολόγιστες καταστροφές του φυσικού χώρου. Μέσα από το βιβλίο αυτό, του οποίου το κείμενο πλαισιώνεται με θαυμάσιες ζωγραφιές από τον Αριστείδη Καραβία, τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο μυούνται με το θέμα της πυρκαγιάς στο δάσος. Μέσα από αυτό μαθαίνουν για τις αιτίες της καταστροφής, ευαισθητοποιούνται στις συνέπειες που έχει σε όλους μας, και καλούνται να σκεφτούν στο τι σημαίνει το να ανάβεις μια φωτιά χωρίς να μπορείς να την επιβλέπεις όπως πρέπει, αλλά και σε ορισμένες συνέπειες της απερισκεψίας των ανθρώπων. Επίσης ευαισθητοποιούνται στην ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα όχι μόνο στην υγεία, αλλά και λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Στην συνέχεια προτείνονται στα παιδιά μέτρα δράσης, μέσα από τις περιπέτειες και τις πρωτοβουλίας του Καπνούλη και της παρέας του.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα διαδραστικό κομμάτι που εμπλέκει με έξυπνο τρόπο τα παιδιά στο θέμα καλώντας τα να συζητήσουν λύσεις και πιθανούς τρόπους δράσης για επίλυση του προβλήματος. Η διάδραση είναι σημαντική επειδή κάνει το μήνυμα του βιβλίου πιο ζωντανό προσκαλώντας τα παιδιά να εφαρμόσουν αυτά που διαβάστηκαν με την φαντασία τους. Η συζήτηση έτσι κάνει το περιεχόμενο ζωντανό και βοηθά τα παιδιά να το συγκρατήσουν.