25 Φεβ 2024

ΕΛΛΑΔΑ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΛΑΥΚΑ


Ο κύριος Μουφτόγλου είναι άνθρωπος ιδιαίτερα δραστήριος, αφού, πέραν της επαγγελματικής του απασχόλησης και της συγγραφής λογοτεχνικών βιβλίων, δεν υστερεί σε κοινωνική παρουσία, αλλά αντιθέτως είναι πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και επί σειρά ετών συμμετέχει στον κοινωνικό βίο με μοναδικό σκοπό την προσφορά. Το εν λόγω βιβλίο είναι το πλέον πρόσφατο του πλούσιου έργου του, αφού καταπιάνεται με την ποίηση από νεαρή ηλικία.

Ο τίτλος και μόνο καταδεικνύει τη φιλοσοφία του δημιουργού. Ο ποιητής αγαπά τη χώρα του και το φανερώνει με πολλούς τρόπους. Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 ενότητες· η πρώτη περιέχει ποιήματα γενικού ενδιαφέροντος, η δεύτερη έντεχνα, η τρίτη ερωτικά και οι δύο τελευταίες σατιρικά, η τέταρτη μάλιστα ποιήματα που έχουν ως πηγή έμπνευσης τον κορονοϊό. Στις 150 περίπου σελίδες της συλλογής ο δημιουργός εκθέτει με ευαισθησία, χάρη και χιούμορ όλα όσα τον απασχολούν. Η αγάπη για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό και δεν παραλείπει να την εκφράσει με αφορμή διάφορες περιόδους και ξεχωριστά γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας. Πλην όμως, ο ποιητής δεν παραβλέπει και το μικρό, το ταπεινό, το καθημερινό υπέρ των μεγάλων ιδεών και οραμάτων. Στα ερωτικά του ποιήματα ο λυρισμός είναι έκδηλος, άδολος και συγκινητικός. Η αγάπη για όλα τα πλάσματα είναι εμφανής. Ακόμα και η σάτιρά του δε διαθέτει εμπάθεια και σκληρότητα, αλλά κάτι το παραινετικό, όπως στην περίπτωση του Σουρή.

Το ύφος του απλό και παραδοσιακό. Τα ποιήματα έχουν μέτρο και ομοιοκαταληξία, δεν χρησιμοποιεί ελεύθερο στίχο, ούτε σκοτεινά και δυσνόητα σύμβολα. Γράφει ποίηση που απευθύνεται στον απλό κόσμο που ενδεχομένως δεν ασχολείται με τη λογοτεχνία. Το βιβλίο διαβάζεται με άνεση και ευχαρίστηση, δεν κουράζει τον αναγνώστη και πάνω απ’ όλα  του εμπνέει μια αισιοδοξία και μια διάθεση να δει τη ζωή με περισσότερη κατανόηση. Διαβάστε το και θα μας θυμηθείτε !