7 Φεβ 2024

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΑΝΤΑΣ

 

Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι το πρώτο της συγγραφέως και κυκλοφόρησε το 2006. Ήδη όμως από την πρώτη της προσπάθεια απέδειξε, ότι διαθέτει ικανότητες και επιθυμία να εργαστεί φιλότιμα για την τέχνη της. Η ωριμότητα και η αγάπη για τη λογοτεχνία φαίνονται.

Το βιβλίο αφορά 2 παλιές συμμαθήτριες, την Αντιγόνη και την Ελένη. Η πρώτη έχει οικογένεια και παιδιά, η δεύτερη προσπαθεί να συνέλθει από το ναυάγιο του παρ’ ολίγον γάμου της. Η συνάντησή τους σε reunion συμμαθητών θα αλλάξει τον ρου των ζωών αμφοτέρων των γυναικών. Η Ελένη θα αποδειχτεί μοιραία φυσιογνωμία. Και πάλι δεν θα σας πούμε παραπάνω, για να διαβάσετε το βιβλίο με περισσότερο ενδιαφέρον.

Η συγγραφέας αποδεικνύεται οξυδερκής παρατηρήτρια της κοινωνίας στην οποία ζει και της οποίας αποτελεί μέλος. Οι σχέσεις μεταξύ των μελών μιας τυπικής αστικής οικογένειας αποτυπώνονται με σαφήνεια και πειστικότητα. Τα προβλήματα μεταξύ των συζύγων, αλλά και μεταξύ γονέων και παιδιών αποτελούν βασικά κεφάλαια του βιβλίου. Από την άλλη πλευρά η δημιουργός ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τις σχέσεις μεταξύ των γυναικών. Η Αντιγόνη και η Ελένη αποτελούν μορφές ενός διπτύχου που είναι ιδιαίτερα οικείο στους Έλληνες. Και οι δύο βέβαια έχουν τα προβλήματά τους και πρέπει να αγωνιστούν, για να τα ξεπεράσουν και ίσως να μην τα καταφέρουν τελικά.

Το βιβλίο διαβάζεται άνετα και ευχάριστα. Αναζητήστε το και διαβάστε το, θα σας ψυχαγωγήσει, αλλά συνάμα θα σας προβληματίσει. Καλοτάξιδο !


ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ