7 Φεβ 2024

ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΟΡΟΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ-ΣΟΥΠΙΑΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΥΛΑΤΟΣ

 

Η κυρία Βαμβουρέλλη-Σουπιάδου καταπιάνεται για πρώτη φορά με το απαιτητικό είδος της παιδικής λογοτεχνίας και το αποτέλεσμα είναι ομολογουμένως αξιοπρόσεκτο. Το παραμύθι της ασχολείται μ’ ένα θεμελιώδες γεγονός της εποχής μας, την επιδημία του κορονοϊού.

Η ιστορία τοποθετείται σ’ ένα μακρινό, αλλά και συνάμα οικείο βασίλειο, όπου κυβερνά ο Μέγας Βασιλιάς. Ο Μέγας Βασιλιάς είναι καλός και δίκαιος κι έτσι το βασίλειο και οι υπήκοοί του ευημερούν. Ο Υπασπιστής Κορονοκόβιτ 19 είναι ένας από τους ικανότερους αυλικούς, ειδικός στα ιατρικά ζητήματα, αλλά και παθιασμένος ταξιδευτής. Σ’ ένα ταξίδι του στη μακρινή Κίνα θα κολλήσει έναν μυστηριώδη ιό, τον οποίο και θα μεταφέρει στην πατρίδα του, όπου θα υπάρξει επιδημία της νόσου. Για να αντιμετωπιστεί η απειλή, οι γιατροί θα καταλήξουν μετά από χίλιες δυό συνεδριάσεις, ότι πρέπει να επιβληθεί lock down. Τα υπόλοιπα δεν θα σας τα πούμε, για να μη χαλάσουμε την έκπληξη.

Το βιβλίο ασχολείται βέβαια μ’ ένα επίκαιρο ζήτημα, την πανδημία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο καταπιάνεται με αυτό η συγγραφέας είναι παραδοσιακός και ουδόλως διδακτικός. Μέσα από μια ευχάριστη ιστορία, καταφέρνει να κάνει κατανοητό στα παιδιά, πόσο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό του κορονοϊού, αλλά και ότι δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε, με σωστή μέθοδο και σεβασμό στις ιατρικές οδηγίες, όλα θα περάσουν, όπως πέρασαν στα χωριά της Άνω και της Κάτω Κορονοπούλας. 

Καλοτάξιδο !


ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ