1 Μαρ 2024

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

 Η κυρία Αγγελακοπούλου έχει, να επιδείξει, πλούσιο συγγραφικό έργο, κυρίως στον τομέα της παιδικής λογοτεχνίας. Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα παραμύθι που διαβάζεται απνευστί.

Η υπόθεση συνοπτικά. Η Άνναμπελ είναι μια πριγκίπισσα που έχει όλα όσα μπορεί να επιθυμήσει κάποιος. Είναι νέα, όμορφη, πλούσια κι έχει όλη τη ζωή μπροστά της. Όμως όταν φτάνει η ώρα, για να βρει σύζυγο, όλοι οι υποψήφιοι, μετά από λίγη ώρα μαζί της, ρίχνουν μαύρη πέτρα και στο τέλος η Άνναμπελ καταλήγει μόνη. Αιτίες η σκληρότητα και η ψυχρότητά της απέναντι στους άλλους. Ευτυχώς για την Άνναμπελ, η καλή της νεράιδα θα της δείξει, ότι στη ζωή υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από τα παλάτια και την πολυτέλεια. Η Άνναμπελ θα βρει τελικά το δρόμο της.

Η συγγραφέας θίγει μια καίρια πτυχή της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, ήτοι το πέρασμα από τον χώρο της οικογένειας, όπου η προστασία και η ασφάλεια είναι δεδομένες, στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, όπου τα πράγματα δεν είναι και τόσο σαφή. Ένα παιδί που μεγαλώνει με όλα τα καλά και τα βρίσκει όλα έτοιμα ενδεχομένως να εξελιχθεί σ' έναν ώριμο και υπεύθυνο πολίτη. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να βρεθούμε ενώπιον ενός εγωμανούς και σκληρού πλάσματος που θεωρεί, ότι είναι ανώτερο από τους άλλους ανθρώπους ελέω θεού. Η δημιουργός επισημαίνει αυτόν τον κίνδυνο και με ξεκάθαρο τρόπο καταθέτει την άποψή της. Το παιδί πρέπει να γνωρίσει τον κόσμο, να καταλάβει, ότι η ζωή δεν είναι μόνο η μαμά και ο μπαμπάς, ότι δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Μόνο έτσι θα ωριμάσει και θα αποκτήσει μια στέρεη προσωπικότητα. 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το βιβλίο είναι παραμύθι, οπότε δεν πρέπει να "βαρύνει" ιδιαίτερα, αφού τότε κινδυνεύει να καταρρεύσει από το βάρος των ίδιων του των ιδεών. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί απλό, καθημερινό λόγο, για να αφηγηθεί την ιστορία της και να μεταδώσει τους προβληματισμούς της. Η ιστορία ρέει αβίαστα και διαβάζεται με ευχαρίστηση από παιδιά και μεγάλους. Καλοτάξιδο !