17 Μαρ 2024

ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

 

 

Ένα ακόμα βιβλίο για παιδιά που είναι γραμμένο από δασκάλα ! Είναι εξαιρετικά θετικό να βλέπουμε, ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παιδεία των μικρών μας φίλων έχουν και καλλιτεχνικές ανησυχίες, ιδίως σχετικά με τη λογοτεχνία για παιδιά, αφού τα γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον.

Η κυρία Καλούδη βέβαια επιλέγει ως θέμα του βιβλίου της τη νόσο του αυτισμού, που καλώς ή κακώς αποτελεί μια πραγματικότητα. Πλην όμως, δεν καταφεύγει σε εύκολες λύσεις και τεχνάσματα εκβίασης των αισθημάτων του αναγνώστη. Στην ιστορία της ο μικρός Πέτρος, που είναι αυτιστικός και πάει σε σχολείο με παιδιά δεν έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, δεν αντιμετωπίζεται σαν κάτι «ξένο», ούτε όμως και αποκρύπτεται η ιδιαιτερότητά του. Μέσα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου η συγγραφέας μας παρουσιάζει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του Πέτρου. Μπορεί η συμπεριφορά του είναι κάπως ιδιότυπη, αλλά δεν στερείται φαντασίας, πάθους και φιλομάθειας. Με λίγη καλή θέληση από τους δασκάλους και τους συμμαθητές μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο μαθητικό σύνολο και να μην έχει τίποτα, να ζηλέψει από τους άλλους. Κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαια εύκολο, αλλά δεν είναι κι ακατόρθωτο. Όλα μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει ευαισθησία και κατανόηση.

Η κυρία Καλούδη αντιμετωπίζει το θέμα με ευαισθησία και σοβαρότητα. Είναι αναμφίβολα σημαντικό να εκδίδονται βιβλία για παιδιά που καταπιάνονται με πραγματικά και παρόντα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Έχει περάσει προ πολλού η εποχή της εξιδανίκευσης και της αφελούς αισιοδοξίας που μας έδινε βιβλία εκτός πραγματικότητας και άνευ ουσίας, σκέψεις αφηρημένες συγγραφέων που ουδόλως γνώριζαν τα παιδιά. Πρέπει, βέβαια, να επαινεθεί και η εικονογράφηση της κυρίας Ιωάννας Καλοστεφάνου στο ύφος με τα έντονα και ζεστά χρώματα, με εικόνες που μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί με ξυλομπογιές από τους ίδιους τους ήρωες της ιστορίας. Καλοτάξιδο !