17 Μαρ 2024

ΗΜΕΡΕΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΛΥΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

 


 

Ο κύριος Χρυσανθόπουλος γοητεύτηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου και εργάστηκε ως εικονολήπτης και ηθοποιός. Επιπλέον άσκησε δραστηριότητα και στον χώρο του εμπορίου. Παρά ταύτα, μεγάλη του αγάπη καθ’ όλη τη ζωή του παρέμεινε και παραμένει η ποίηση. Στην εν λόγω συλλογή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και καλλιτεχνική του παρακαταθήκη, μας παρουσιάζει ένα μεγάλο κομμάτι του ποιητικού του έργου, που εκτείνεται χρονικά από το 1956 και την πρώτη του νεότητα, μέχρι και το 2022 και την ωριμότητα του δημιουργού.

Ο ποιητής μέσω του έργου του επιθυμεί να εκφράσει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, που είναι ένα κράμα αισιοδοξίας και αγάπης για τον συνάνθρωπο. Όλα τα ποιήματα, ακόμα και τα πιο μελαγχολικά, διαπνέονται από ζεστασιά και ανθρωπισμό. Τίποτα δεν περιφρονεί ο δημιουργός, τίποτα δεν είναι ανάξιο της προσοχής του. Από μια βόλτα στο δάσος μέχρι και μια ήσυχη γωνιά, από έναν πλανόδιο ανθοπώλη μέχρι και την ιστορία 3 μικρών γάτων, ο διαβήτης του χαράσσει έναν κύκλο που χωρά το σύνολο της ύπαρξης, το Είναι σε όλες του τις εκφάνσεις. Αυτή η επιθυμία να κοιτάξει και να καταγράψει το καθετί δεν έχει τίποτα το φρενήρες και το βεβιασμένο. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιον επιπόλαιο ντιλετάντη, αλλά μ’ έναν ποιητή που έχει ζήσει κι έχει κατανοήσει τον κόσμο στον οποίο ζει. Η φιλοσοφία του είναι απλή, αλλά και βαθιά συνάμα.

Η γλώσσα ενός τέτοιου δημιουργού δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογη του περιεχομένου των ποιημάτων που θα ντύσει. Καμία σοβαροφάνεια, τίποτα το σκοτεινό και το διφορούμενο. Γλώσσα διαυγής, καθημερινή και ρέουσα. Στίχοι με μέτρο και ομοιοκαταληξία που δεν έχουν τίποτα το παρωχημένο, αλλά εκφράζουν μια ζώσα πραγματικότητα. Διαβάστε το βιβλίο και θα νιώσετε μια δροσιά, μια αίσθηση, ότι συναντήσατε έναν παλιό φίλο που είχατε καιρό να δείτε. Ελπίζουμε, ότι ο δημιουργός θα εκδώσει και άλλα βιβλία !