21 Μαρ 2024

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΧΟΡΟΒΡΕΚΕΞΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΑΤΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

 


 

Η συγγραφέας, καίτοι νέα στην ηλικία, έχει κατακτήσει ένα προσωπικό ύφος και μια γνήσια λογοτεχνική φωνή. Με το εν λόγω βιβλίο, το οποίο είναι μάλιστα και βραβευμένο, μας ταξιδεύει στην εποχή των Χριστουγέννων, αυτό το μαγικό βασίλειο μικρών και μεγάλων.

Ο μικρούλης Φρόγκυ βρίσκεται σε κρίση. Κάτι του είπαν στο σχολείο, που τον αναστάτωσε πάρα πολύ. Τι του είπαν ; Ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης ! Φυσικά ο μικρός μας φίλος δεν μπορεί να το δεχτεί έτσι απλά και καταφεύγει στη μαμά του, την Έλσα, για να τον καθησυχάσει και να του πει, ότι υπάρχει ο αγαπημένος άγιος των παιδιών. Η μητέρα του όμως, μιας και είναι σωστή γονιός, παρόλο που πονάει και στενοχωριέται βλέποντας το μικρό της να υποφέρει, δεν επιλέγει την εύκολη λύση να το κρατήσει στην άγνοια. Ξέρει πολύ καλά, ότι είναι η μοίρα των μικρών να μεγαλώνουν και να γίνονται μεγάλοι, να αφήνουν πίσω κάποιες αυταπάτες, ακόμα κι αν είναι πολύ όμορφες, για να μπουν στον στίβο της ζωής που έχει μια άλλη ομορφιά. Γι’ αυτό το λόγο η κυρία Έλσα κάνει την καρδιά της πέτρα και επιβεβαιώνει στον Φρόγκυ, ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Εκείνη και ο μπαμπάς του φέρνουν τα δώρα, αλλά δεν του αποκαλύπτει, πώς στήνουν αυτή την παράσταση. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε μόνοι σας, για να έχετε και αγωνία.

Είναι γεγονός, ότι η ανατροφή ενός παιδιού αποτελεί μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία. Επειδή στη ζωή τα πράγματα δεν είναι μαύρο κι άσπρο, είναι απαραίτητο για τα παιδιά να μάθουν κάποια στιγμή κάποιες σκληρές αλήθειες. Η γνώση αυτή δεν θα τα βλάψει, αλλά θα τα βοηθήσει να γίνουν ωριμότεροι και πιο στέρεοι άνθρωποι. Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το συναίσθημα δεν είναι κάτι αμελητέο. Πώς λες σ’ ένα παιδί μια σκληρή αλήθεια ; Πώς του γκρεμίζεις έναν μικρό κόσμο που έχει πλάσει ; Η πρόταση της συγγραφέως είναι απλή και ξεκάθαρη, με αμεσότητα κι ευαισθησία. Τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερη σοφία απ’ ό, τι πιστεύουμε. Αν τους μιλήσουμε ειλικρινά και με σοβαρότητα, τότε θα αποδεχτούν την αλήθεια, αν όχι αμέσως, μετά από κάποιο διάστημα. Αυτό πρεσβεύει η δημιουργός και μας βρίσκει σύμφωνους.

Αρωγός της στην αφήγηση αυτού του φιλοσοφικού παραμυθιού η εικονογράφος Χριστίνα Τσέβη με το πληθωρικό, μοντέρνο σχέδιό της. Καλοτάξιδο !