21 Μαρ 2024

ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗ

 


ΣΜΙΛΕΥΜΑΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

 

Η κυρία Τριάντη είναι πολυγραφότατη, αφού από το βιογραφικό που εντάσσει στο βιβλίο της αναφέρει όχι μόνο αρκετούς τίτλους, αλλά και ότι διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα, επομένως η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό τμήμα του βίου της.

Η παρούσα συλλογή ποιημάτων της φανερώνει μια ώριμη δημιουργό, με γνήσια ευαισθησία και πρωτότυπη γραφή. Κατ' αρχάς, τα ποιήματά της χαρακτηρίζονται από λιτότητα και διαύγεια. Πολλά εξ αυτών είναι σύντομα, σχεδόν επιγραμματικά. Επιπλέον η ποιήτρια αποφεύγει το μελοδραματισμό και τη βαρύγδουπη γλώσσα, χρόνιες ασθένειες της λογοτεχνίας μας, προτιμώντας να καταθέσει με απλότητα και ειλικρίνεια τις ποιητικές της θέσεις. Ο λυρισμός της είναι μετρημένος και στέρεος. Η διάθεσή της σε αρκετά ποιήματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στοχαστική, φιλοσοφική. Όμως η ποιήτρια δεν αναλώνεται σε αναμασήματα ξένων απόψεων και παράθεση κοινοτοπιών. Η σκέψη της έχει σμιλευθεί, για να κάνουμε κι ένα λογοπαίγνιο, από την επαφή της με τη ζωή και τα αιώνια ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο. Διαβάζοντας τα ποιήματα της συλλογής θα νιώσετε μια ψυχική ανάταση, όπως, όταν στέκεστε στην πλαγιά ενός ψηλού βουνού και παρατηρείτε τον ορίζοντα. Ελπίζουμε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και να δώσει κι άλλα έργα τέτοιου επιπέδου.

 

 

ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

 

Η κυρία Τριάντη, πέραν των ποιητικών εξορμήσεων, ασχολείται και με τη λογοτεχνία για παιδιά. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε δημιουργούς με ευρύτητα πνεύματος.

Η εν λόγω ιστορία χαρακτηρίζεται από λιτότητα και σαφήνεια. Η συγγραφέας δεν αναζητεί την "πρωτοτυπία", αλλά πραγματεύεται θέματα με διαχρονική αξία. Ο Βασίλης και η Θεοφανία πηγαίνουν με τη μητέρα τους για τις διακοπές του καλοκαιριού στην Ικαρία, όπου ζουν ο παππούς και η γιαγιά. Οι διακοπές του καλοκαιριού έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλές/ούς δημιουργούς. Είναι αναμφισβήτητη η γοητεία που ασκεί αυτή η ιδιαίτερη περίοδος του χρόνου τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενηλίκους, που αναπολούν αυτά τα χρόνια.

Η συγγραφέας με ευαισθησία και χιούμορ αφηγείται τις διακοπές στο όμορφο νησί της Ικαρίας. Τα παιδιά απολαμβάνουν τη θάλασσα και τις άλλες φυσικές ομορφιές, αλλά επιπλέον γνωρίζουν και τα έθιμα του νησιού. Ταιριαστή και η λιτή εικονογράφηση της κυρίας Βάσιας Παπαδοπούλου. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους εξίσου.