17 Μαρ 2024

ΜΟΝΑΧΟΥΛΗΣ ΑΓΚΑΘΟΥΛΗΣ- ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

 


Η κυρία Καρναβά είναι νηπιαγωγός και γνωρίζει από πρώτο χέρι τη συμπεριφορά και την ψυχολογία των μικρών παιδιών. Αυτές οι γνώσεις της φαίνονται με ευχέρεια στο παρόν βιβλίο για παιδιά, που θίγει το μείζον ζήτημα του εκφοβισμού παιδιών στον χώρο του σχολείου.

Ο ήρωας του παραμυθιού είναι ένας μικρούλης σκαντζόχοιρος που αφήνει τη σιγουριά και την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας, για να πάει στο σχολείο. Τα πράγματα, όμως, δεν ξεκινάνε καλά, αφού οι συμμαθητές του δεν επιθυμούν να κάτσουν στο ίδιο θρανίο με τον σκαντζοχοιράκο, επειδή φοβούνται τα αγκάθια του. Ο μικρός στενοχωριέται, τα βάζει με τους γονείς του, εύχεται να ήταν κάτι άλλο από αυτό που είναι (αρκουδάκι, πουλάκι), όμως τελικά αυτές οι δοκιμασίες θα αποδειχτούν μαθήματα ζωής και θα τον κάνουν να ωριμάσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του. Δεν σας λέμε περισσότερα, για να μη σας στερήσουμε τη χαρά να δείτε μόνοι σας, πού καταλήγει η ιστορία.

Η συγγραφέας, ακριβώς επειδή γνωρίζει τα θέματα, με τα οποία καταπιάνεται, δεν πέφτει στην παγίδα του διδακτισμού και της αφηρημένης ηθικολογίας. Αντιλαμβάνεται, ότι ο εκφοβισμός λόγω απόκλισης από το συνηθισμένο είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο δεν γίνεται να εξαφανιστεί δια μαγείας ή με λυσάρια κι έτοιμες λύσεις. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όπως κάθε παιδί είναι μοναδικό. Απαιτείται υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση τόσο του «θύματος», όσο και του «θύτη», διαφορετικά καταλήγουμε σε αφελή και εκτός πραγματικότητας συμπεράσματα και ανώφελες λύσεις. Το ευαίσθητο του ζητήματος δεν πρέπει να μας παρασύρει σε λογικές ισοπέδωσης και ποινικοποίησης της σχολικής ζωής, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις διορθώνουμε ένα λάθος μ’ ένα άλλο λάθος.

Η συγγραφέας αντιλαμβάνεται τις πολλές και φαινομενικά αντιφατικές εκδοχές του ζητήματος και το προσεγγίζει με ευαισθησία και σοβαρότητα. Επιθυμεί να αναδείξει και όχι να στηλιτεύσει, γι’ αυτό και το βιβλίο της διαθέτει ουσία και ποιότητα. Στην ανάδειξη βέβαια του ζητουμένου βοηθά και η λιτή, κλασσικού ύφους εικονογράφηση της κυρίας Γεωργίας Κουτσούκη, η οποία χρωματίζει τις ζωγραφιές της με απαλά, γήινα χρώματα καθιστώντας ακόμα πιο οικείο το βιβλίο. Καλοτάξιδο !