Η Σωτηρία Κυρμανίδου, γεννημένη στην Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένη στο Σιδηρόκαστρο έχει μια πολυετή δράση ως κοινωνική λειτουργός με μεγάλη προσφορά στον Δήμο Σιδηροκάστρου, αλλά και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός από την δράση της στον τομέα της κοινωνικής εργασίας έχει υπάρξει πολύ ενεργή στο ραδιόφωνο, ασχολούμενη κυρίως με το παραμύθι σε ραδιοφωνικές εκπομπές, και έχει προσφέρει πολλά στην λογοτεχνική ζωή της χώρας μας. Έχει
εκδώσει παραμύθια και ποιητικές συλλογές, έχει λάβει βραβεία και το έργο της έχει αναγνωριστεί από προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων.
Το παρόν βιβλίο περιέχει κείμενα της συγγραφέως, κυρίως πεζά, αν και δεν λείπει και ο ποιητικός της λόγος σε ορισμένα σημεία. Τα κείμενα είναι ως επί των πλείστων δοκίμια, αλλά και διηγήματα, αφηγήσεις, και ομιλίες ή παρουσιάσεις επάνω σε ποικίλα κοινωνικά ζητήματα εμπνευσμένα από την ζωή της στον χώρο της Κοινωνικής Εργασίας. Όλα της τα κείμενααναδύουν ανθρωπιά και ευαισθησία.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε ενότητες. Η πρώτη ενότητα, που περιέχει Αφηγήματα, ξεκινά με ένα βραβευμένο δοκίμιο για τον ελληνισμό του Πόντου, και επεκτείνεται σε διάφορα κοινωνικά θέματα, για παράδειγμα την ευφάνταστη ιστορία ενός χιλιάρικου που αλλάζει χέρια, την Κωνσταντινούπολη, την ποίηση, την αναπηρία, και άλλα. Στο δεύτερο μέρος υμνείται η Γυναίκα, και περιέχονται κείμενα για τον φεμινισμό, με αναδρομή στην ιστορία του, κείμενα για την κακοποίηση της γυναίκας και κείμενα για την μητρότητα. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα Επικοινωνίας, όπου θίγονται ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, όπως η εξυπηρέτηση
ασθενών στα επείγοντα, η ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους, η αναπηρία, ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, η αξία της παιδικής λογοτεχνίας. Στο τέταρτο μέρος η συγγραφέας παραθέτει κείμενα δοκίμια επάνω σε θρησκευτικές και εθνικές εορτές, και στο πέμπτο ορισμένες ομιλίες της.
Σε όλα αυτά τα κείμενα και αφηγήματα ο λόγος της συγγραφέως διαπνέεται από βαθύ ανθρωπισμό και ενσυναίσθηση, ευαισθησία για την οδύνη των ανθρώπων, αγωνία για την διατήρηση των αξιών στην κοινωνία, και όραμα για ισότητα μέσα από την διαφορετικότητα. Ενίοτε με λογοτεχνικό ύφος (σε δοκίμια) και άλλοτε με λόγο πιο πραγματικό, η Σωτηρία Κυρμανίδου με αυτό το έργο της μεταδίδει προβληματισμούς και γνώση.