25 Απρ 2024

Ανάδρομη Αμφιλύκη της Βασιλικής Δραγούνη Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

 

Κριτική Ζωή Φράγκου

Μια ιδιαίτερη ποιητική συλλογή, που φεύγει , από τα καθιερωμένα μονοπάτια, δημιουργώντας το δικό της, υμνώντας τη γυναίκα , τη σοφία και τη δύναμή της, μέσω της διερεύνησης των πατριαρχικών προπατριαρχικών καταβολών των σύγχρονων αρχετύπων.
Σας παραθέτω λίγους στίχους , από ποιήματα, καθώς είναι όλα πολύ ξεχωριστά και ιδιαίτερα:

Αδιάγνωστες ανάγκες
Σκοτάδι μέσα, ομίχλη έξω..
Οποιαδήποτε σοφία μαθημένη
διέρρευσε εδώ και καιρό
στο βαριεστημένο χάσμα του κενού.
Οι αδιάγνωστες ανάγκες στέκονται
κάτω από τα φώτα των δρόμων
επιδεικνύοντας τις αμαρτίες τους,
ελπίζοντας ότι κάποιος θα τις πρόσέξει.

Ένα μικρό δείγμα οι παραπάνω στίχοι, των βαθύτερων νοημάτων όλων των φερέλπιδων ποιημάτων της συλλογής.
Η συλλογή αποτελείται από 87 ποιήματα , που ανοίγουν πολλά θέματα συζήτησης , όπως για τη δύναμη, τη σοφία, τη θέση , την αντιμετώπιση της γυναίκας! Ιδιαίτερη βιβλιοδεσία που ταιριάζει αρμονικά με το περιεχόμενο, γλώσσα απλή κατανοητή, σε έναν τέλειο συνδυσμό επιλογής λέξεων!
καλοτάξιδο!
Από το οπισθόφυλλο
Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα - να είσαι θηλυκό; Για μεγάλο μέρος της ιστορίας, το να είσαι θηλυκό ήταν συνώνυμο του να είσαι τρυφερός, παθητικός και μητρικός. Αν και αυτές είναι σίγουρα παραδοσιακές πτυχές της θηλυκότητας, εντούτοις η θηλυκότητα είναι απίστευτα πολυεπίπεδη και πολύπλοκη. Εστιάζοντας στα γυναικεία αρχέτυπα, αυτά τα ισχυρά συμπαντικά σύμβολα που αποτελούν μέρος του συλλογικού γυναικείου ασυνείδητου, τα 90 ποιήματα της συλλογής «Ανάδρομη Αμφιλύκη» απεικονίζουν τις περιπλοκές, τη φύση και τα πρότυπα συμπεριφοράς της θηλυκότητας, καθώς και τους πολλούς τρόπους που μπορεί αυτή να εκφραστεί. Μέσα από τα επικρατέστερα γυναικεία αρχέτυπα - μητέρα, κοπέλα, ερωμένη, βασίλισσα, κυνηγός, σοφός, μύστης, η «Ανάδρομη Αμφιλύκη» διερευνά τις πατριαρχικές και προ-πατριαρχικές καταβολές των σύγχρονων αρχετύπων, προκειμένου να αποστάξει αυθεντικά, ολιστικά μοντέλα γυναικείας δύναμης.

Δυο λόγια για τη συγγραφέα
Η Βασιλική Δραγούνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευρωπαϊκή Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης Βελγίου και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Εργάζεται στον αεροπορικό χώρο.
Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές: "Πτήση στο Φως" (2017), "Σελήνη στον Σκορπιό" (2018), "Τοπία του Είναι" (2019), "Από Ένστικτο" (2020), "Όλα όσα νόμιζες" (2021) από τις Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, "Κόκκινο Μελάνι" (2022) και "Όλα μου τα μπλε" (2023) από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση, "Φαινότυπος" (2022) και "Ανάδρομη Αμφιλύκη" (2023) από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, καθώς και την συλλoγή ποιημάτων και μικρών ιστοριών "Μία γραμμή ορίζοντα" (2023), μία πολύγλωσση έκδοση στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Γαλλικά από τις Εκδόσεις Edizioni Universum, Italy.
Στο πεζογραφικό της έργο περιλαμβάνονται η συλλογή μικροδιηγημάτων "Το κόκκινο φοριέται στην καρδιά" (2020) από τις Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, καθώς και οι συλλογές διηγημάτων "Κυρτά Κάτοπτρα" (2021), "Ρωγμές στο προσωπείο" (2022) και οι μικρο-νουβέλες "Η άλλη" (2022) και "Happy Valentine" (2023) από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
Είναι διαχειρίστρια του λογοτεχνικού ιστολογίου Artifact Spirit (https://artifactspirit.blogspot.com).