24 Φεβ 2019

Πρόγραμμα Διήμερης Εκδρομής του Ε.Π.Ο.Κ. στην Καλαμάτα στις 22 και 23 Μαρτίου

Ο Ε.Π.Ο.Κ. θα πραγματοποιήσει διήμερη εκδρομή στις 22 και 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα με την ευκαιρία της συνδιοργάνωσης πνευματικής εκδήλωσης για τον σπουδαίο ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Σεφέρη του συλλόγου μας με την Ένωση Μεσσηνίων Λογοτεχνών και του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας. Στην εκδήλωση θα μιλήσουμε για τον  Γ. Σεφέρη και εν συνεχεία θα απαγγελθούν ποιήματα από τους «ποιητές της Αθήνας» του Ε.Π.Ο.Κ. και των Μεσσηνίων Λογοτεχνών. Στην εκδρομή, μεταξύ άλλων, θα δούμε την ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες σε προηγούμενη ανάρτηση.


Πρόγραμμα Εκδρομής
1ηημέρα: Παρασκευή
Αναχώρηση από Αθήνα-Ομόνοια (στάση «Χόντος») στις 8.30 π.μ. ακριβώς, μέσω σήραγγας Αρτεμισίου. Προχωράμε για επίσκεψη στην πλατεία Τριπόλεως όπου βρίσκεται η Ιερά Μητρόπολη του Αγίου Βασιλείου για να προσκυνήσουμε την μοναδική Αγιογραφία των εθνομαρτύρων  του 1821, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος εθνομάρτυρας Φιλόθεος Χατζής για τον οποίο θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Ε.Π.Ο.Κ. Εν συνέχεια ελεύθερος ο χρόνος για καφέ, φαγητό κτλ. Ακολούθως συνεχίζουμε για την πόλη της Καλαμάτας όπου επισκεπτόμεθα την Πολιούχο Μητρόπολη της Υπαπαντής και μεταφερόμαστε στην Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (καλογραιών Καλαμάτας), με τα φημισμένα υφαντά και τα μεταξωτά μαντήλια. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας «ΧΑΙΚΟΣ» στην παραλιακή για ξεκούραση έως τις 5.30 μ.μ. και αναχωρούμε για να παρακολουθήσουμε στο ξενοδοχείο «REX» την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με τους «ποιητές της Αθήνας» του Ε.Π.Ο.Κ., τους Μεσσήνιους Λογοτέχνες και τους Μικρασιάτες της Καλαμάτας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για να μας μεταφέρει σε ταβέρνα για την δεξίωση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και ξεκούραση.

2ηημέρα: Σάββατο
Μετά το πρωινό αναχωρούμε για επίσκεψη στο εντυπωσιακό αρχαιολογικό πάρκο της αρχαίας Μεσσήνης (το εισιτήριο εισόδου είναι ατομικό έξοδο). Καθώς θα περπατάμε θα νιώσουμε τη λάμψη της πολιτείας που είχε μια όψη μυθική στολισμένη όπως ήταν με τα αριστουργηματικά γλυπτά του Δημοφώντα. Εν συνεχεία, μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο όπου στις 2.30 μ.μ. επιβιβαζόμαστε με τις βαλίτσες μας στο λεωφορείο. Προσεγγίζουμε το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 3.00 μ.μ. με την παράταξη των Σημαιών των σχολείων της πόλης και τις Σημαίες της επανάστασης προ του Ηρώου. Ακολουθεί η άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μόνη της Βελανιδιάς στον Ναό των Αγίων Αποστολών, τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του εικοσιένα και προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα την 23ηΜαρτίου στην Καλαμάτα. Τα δρώμενα κορυφώνονται με την αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας και ακολουθεί παρέλαση Οπλαρχηγών, Μπουλουκιων και μαθητών σχολείων. Επιστροφή στο πούλμαν μας και αμέσως αναχωρούμε για Αθήνα.


Την Παρασκευή, το πούλμαν θα μας παραλάβει από την Ομόνοια, στάση «Χόντος», στις 8.30 π.μ. ακριβώς ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να επιβιβαστούν και από τη Λεωφόρο Αθηνών στο Βασιλόπουλο, στις 8.45 π.μ.