2 Μαΐ 2020

Αποτελέσματα Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποίησης με θέμα "ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ" εις μνήμην της Νίνας Ιεροδιακόνου Κυριάκου


Το βραβείο της ποιήτριας Αμμοχώστου και Καρπασίας Νίνας Ιεροδιακόνου Κυριάκου του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποίησης του ΕΠΟΚ με θέμα "ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ" με χρηματικό έπαθλο τριακοσίων (300) ευρώ, απονέμεται στο ποίημα "Αμμόχωστος, Ασβεστη Μνήμη" του ποιητή με την υπογραφή Ηλίανθος*.


Tα δέκα πρώτα ποιήματα, που λαμβάνουν ως δώρο βιβλίο της ποιήτριας*, συμφωνα με τους κριτες είναι τα ακόλουθα. Όλα λαμβάνουν το ίδιο βραβείο, ανεξαρτήτως αρίθμησης.
  1. Αμμόχωστος, Ασβεστη μνήμη - Ηλίανθος
  2. Στην Αμμόχωστο - Χωρίς ψευδώνυμο
  3. Αμμοχωστος Πόλη - Αθηνά
  4. Θρησκεια που πάντα στάθηκα σ' αυτή προσκυνητής - Ανώνυμο χωρίς τίτλο
  5. Στην Αμμόχωστο - Ιουλιανός
  6. Θα' ρθει καιρός, βασίλισσα μου Αμμοχωστο - Γιασεμί
  7. Αμμόχωστος Βασιλεύουσα - Αρσινόη
  8. Αμμόχωστος Πονεμένη - Πιερίδα Μούσα
  9. Αμμόχωστος Βασιλεύουσα - Αστραδενή 
  10. Ηταν η Αγάπη μας - Ελλην Κυπριος

Τα θερμά μας συγχαρητήρια! Ακολουθεί το Βιογραφικό σημείωμα της ποιήτριας Αμμοχώστου και Καρπασίας Νίνας Ιεροδιακόνου Κυριάκου, καθώς και περαιτέρω ανακοίνωση με τα ονόματα του κάθε συγγραφέα, παρακάτω στην παρούσα ανάρτηση*.



Ο Πρόεδρος των Επιτροπών Ελλάδας και Κύπρου, Συγγραφέας
Ανδρέας Κυριάκου



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΝΑΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Αυγή Ροδίνη είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Νίνας Ιεροδιακόνου Κυριάκου. Γεννήθηκε στο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου Κύπρου και φοίτησε στο Παρθεναγωγείου Φανερωμένης  Λευκωσίας. Παντρεμένη με τον Μιχαήλ Κυριάκου (Φαρμακοποιό) απόκτησε δυο παιδιά, τον Ανδρέα Κυριάκου, πρώην Διευθυντή Ποιότητας της εταιρίας ΙΒΜ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ και βραβευμένο συγγραφέα, και την Γιόλα Βασιλείου που κατά καιρούς ασχολήθηκε με την χειροτεχνία. Έχει δυο εγγόνια, την Κατερίνα και τη Στέλλα, και πέντε δισέγγονα.

Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη συγγραφή παραμυθιών από μικρή ηλικία. Τα πρώτα της γνωστά ποιήματα χρονολογούνται από το 1939. Δημοσίευε ποιήματα της στα περιοδικά «Κυπριακά Γράμματα», «Πνευματική Κύπρος», «Νέα Εποχή», «Ελληνικά Γράμματα», και στις εφημερίδες όπως «Ελευθερία», «Φιλελεύθερος», «Σημερινή», «Αλήθεια», κ. α.

Από το 1952 μέχρι το 1974 ζούσε στην Αμμόχωστο όπου ανέπτυξε έντονη πνευματική δραστηριότητα. Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου,  πρόεδρος του Πνευματικού Φιλολογικού Ομίλου Αμμοχώστου και μέλος του Ε.Φ.Σ.Α.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 λαμβάνει ενεργό μέρος και αγωνιστές, κυρίως τραυματίες που καταζητούνται από τους Άγγλους φιλοξενούνται στο σπίτι της. Μεταξύ αυτών ο τομεάρχης  Βαρωσιού, Κώστας Χριστοδουλίδης. Αυτή την εποχή το φαρμακείο του άντρα της γίνεται για μεγάλο διάστημα ταχυδρομείο μεταφοράς διαταγών και εγγράφων της οργάνωσης μέσα από  φαρμακευτικά σκευάσματα.

Διατηρούσε επικοινωνία με επιφανείς Έλληνες λογοτέχνες όπως ο Τάσος Ζάππας, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Στρατής Μυριβήλης, μερικούς από τους οποίους φιλοξένησε και στο σπίτι της.

Στο ποιητικό της έργο που είναι πλούσιο, δυνατό, ευαίσθητο, χειρίζεται τη γραφή τόσο έντεχνα που όταν αρχίσεις να διαβάζεις βιώνεις τα νοήματα και δεν θέλεις να σταματήσεις. Ο λόγος της ρωμαλέος και πλούσιος είναι κυρίως ερωτικός με την ευρεία σημασία της λέξης και βαθιά ηθοπλαστικός. Οι έννοιες της πατρίδας, της παράδοσης, του Θεού, ο ανθρώπινος πόνος, η αγάπη των πατρικών χωμάτων και της χαμένης γης αναδεικνύονται έντονα σ’ όλα της σχεδόν τα ποιήματα, το ποιητικό της τραγούδι.

Όλη της τη ζωή την αφιέρωσε με πάθος στην οικογένειά της και την ποίηση. Μέχρι το τέλος της ζωής της, η ίδια ζητά πεισματικά να παραμείνει μακριά από τη δημοσιότητα. Το Τρίκωμο τίμησε την ποιήτρια σε ειδική τελετή με αναμνηστική πλακέτα. Ο χρόνος που δεν επιστρέφει παρά μόνο ζωντανεύει ξανά στη μνήμη με τρυφερότητα και αγάπη, ζητά επίμονα να κρατήσουμε ζωντανό το πλούσιο πνευματικό της έργο για τις γενιές  που ήρθαν και για αυτές που έρχονται.  Η Αυγή Ροδίνη δεν πέρασε τα οδοφράγματα κι άφησε την τελευταία της πνοή τον Αύγουστο του 2006 στην προσφυγιά μακριά από τα λατρεμένα της χώματα που αγάπησε με πάθος.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


*Μετά από την παραπάνω ανακοίνωση, ανακοινώνουμε περαιτέρω ότι το ονομα του πρώτου νικητή που έλαβε το χρηματικό έπαθλο είναι η κ. ΕΛΕΝΗ ΑΡΤΕΜΙΟΥ-ΦΩΤΙΑΔΟΥ, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο που κατοικεί στην Κύπρο. Τα ονόματα των συγγραφέων των υπολοίπων 10 έργων που βραβεύθηκαν και θα λάβουν ως βραβειο ένα βιβλιο  της ποιήτριας, δώρο απο την οικογένεια, είναι τα ακόλουθα:

  1. Αμμόχωστος, Ασβεστη Μνήμη: Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου
  2. Στην Αμμόχωστο: Μπάμπης Τσέλος
  3. Αμμόχωστος Πόλη: Γιώτα Κολλέρη
  4. Θρησκεια που πάντα στάθηκα σ' αυτή προσκυνητής: Άκης Χατζιχαμπής
  5. Στην Αμμοχωστο: Μιλτιάδης Ντόβας
  6. Θα' ρθει καιρός, βασίλισσα μου Αμμοχωστο: Ασημίνα Παπανικολάου
  7. Αμμόχωστος Βασιλεύουσα: Μαρία Παχίτη
  8. Αμμόχωστος Πονεμένη: Ελένη Ζαραμητροπουλου
  9. Αμμόχωστος Βασιλεύουσα: Όλγα Οικονομίδου
  10. Ήταν η αγαπη μας: Άθως Χατζηματθαίου
Τα βιβλία και το χρηματικό έπαθλο θα αποδοθούν στους βραβευθέντες σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Ε.Π.Ο.Κ. στην Αθήνα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όποιου το όνομα αναφέρεται, θα πάρει το δώρο βιβλίο του με την προϋπόθεση οτι θα είναι παρών στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα όταν οι συνθηκες θα το επιτρέψουν. Τα βιβλία δε θα στέλνονται ταχυδρομικώς, και αν κάποιος δεν παραστεί τότε το βιβλίο θα δοθεί στον επόμενο βραβευθέντα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------