22 Φεβ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Α' Μέρος)

Αγαπητοί Φίλοι και Μέλη,

Από σήμερα αρχίζει η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα πρώτα 10 βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • Το Μαντήλι της Θέμιδος, της Λίτσας Καποπούλου, Εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ
    • Τόσα χρόνια από τον ιστορικό ξεριζωμό και στην πνευματική πινακοθήκη η Ιωνία, η Σμύρνη Καππαδοκία και άλλα μέρη ζουν με όλο το δράμα και τη δόξα μιας βασικής Ελληνικής πατρίδας πολιτισμού. Ένα πλατύ ανθολόγιο τύπου μυθιστορήματος που σου προσφέρει διηγήματα ,σωστά αποτελέσματα και πολλά άλλα, διδάγματα με θέματα από τον λαό της, το χώρο , μεταφέρει την ομορφιά και τον πόνο, την μνήμη και τον λυρισμό της αλησμόνητης πατρίδας. Ο ΕΠΟΚ αναφέρεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση στην εργασία αυτή ,που προβάλει τον παλμό και την ευαισθησία της συγγραφέως. Επομένως το αποτελεσμα της ανάγνωσης αυτού του έργου είναι ναι <<διατηρούμε τις μνήμες των χαμένων πατρίδων και τις παραδίνουμε σε όσους και όπως μπορούν...>> Οι αναμνήσεις είναι  το μόνο μέρος από όπου κανείς δεν μπορεί να μας διώξει. 
  • Το Πλόιο, της Μαρίας Μιτλετον, Εκδόσεις ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
    • Το θεατρικό έργο της Μαρίας  Μίτλετον έχει μεγάλο ηθογραφικό περιεχόμενο, με τα πλατύτερα και κοινωνικά μηνύματα. Το πλοίο είναι ένα θεατρικό με ποίηση. Βεβαίως η φυγή Ελλήνων και Τούρκων μας δείχνει την δύναμη της αγάπης και της φιλίας επιλέγοντας το πλοίο για να φύγουν προς την λευτεριά. Έλληνες και Τούρκοι μάλλον φίλοι μεταξύ τους .Μοιάζει με παλαιά περγαμηνή που ο κάθε λαός γράφει την δική του ιστορία. Στο βιβλίο αυτό κυριαρχεί η γλαφυρή γραφή σε μια διαρκή διαπλοκή με ένα  ερευνητικό υπαρξιακό προβληματισμό γεμάτο λογισμό και ξαφνιάσματα. 
  • Και οι 7 ήταν Άνεμοι, του Παναγιώτη Καραμούζη, Εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ
    • Ένα πολύ ευρηματικό βιβλίο, ένα παραμύθι για παιδιά αλλά και μεγάλους  με συμβολισμούς  έξυπνο και ευρηματικό , έξυπνο που κάνει να διαβαστεί από όλες τις  ηλικίες. Εφτά πληγές , Εφτά τραύματα, Εφτά παθήματα, Εφτά ταξίδια ζωής. Συγχαρητήρια αγαπητέ κ. Καραμούζη και εύχομαι να συνεχίσετε. Το μοτίβο του συγγραφέα είναι  όταν οι αντοχές δοκιμασθούν ποιοι νικά ο ατομικισμός η ομαδικότητα; Τα μαθήματα τελικά θα γίνουν μαθήματα  η μήπως οι ένοικοι του λιβαδιού θα κατορθώσουν να τιθασεύσουν τους Ανέμους; Αυτά τα ερωτήματα θα σας αναγκάσουν να ρουφήξετε όλο το περιεχόμενο του βιβλίου για να απαντήσετε. 
  • Το <<Ασήμι στο Άγρυπνο του Νου>>, της Σμάρω  Νότου, Εκδόσεις ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΟΙΩΝΟΣ
    • Ενδιαφέρουσα ποίηση που δημοσιεύεται στο βιβλίο της Σμαρώ της πολύ καλής λογοτέχνιδας η οποία μας προσφέρει  το στίγμα της στον ΕΠΟΚ τελευταία, (νέας και για μας) λογοτέχνιδας. Βεβαίως ευρηματικής και μας εκπλήττει ο τίτλος της του βιβλίου της. Η ποιήτριαΚ.Σμαρώ Νότου έχει μια σοβαρή προσφορά στον οικείο λόγο. Την διαιρεί σε οχτώ ενότητες . Η ποίηση της έχει στο βιβλίο αυτό ένα συμβολικό στοχασμό που μεταπλάθεται σε κομψό λόγο. Όντως έχει μια πηγαία και πρωτότυπη ποιητική έμπνευση που καταβάλλει Θεωρώ είναι από τα λίγα βιβλία που με εντυπωσίασε από την αρχΉ, από τον τίτλο.
  • Τα Πρακτικά του Ιστορικού Συνεδρίου Κατωκοπιάς 2018, Τυπογραφείο ΚΩΝΟΣ ΛΤΔ
    • Η  Εταιρεια Πολιτιστικης Κληρονομιας Κατωκοπιας εξεδωσε τα Πρακτικα του Συνεδριου Κατωκοπιας  με επιμελεια του Γιωργου Μιχαηλιδη και Ανδρεα Χριστοδουλου, συνεχιζει την παρουσιαση τοπικων συνεδριων για την Κυπριακη Γραμματεια, την Κυπριακη Πολιτιστικη κληρονομια συνδιαζοντας τα παλια εκεινα χρονια που ζουσανε στην ΚΑΤΩΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΩΝ του λαου της Κατωκοπιας που ζουν και ευημερουν σε αλλα χωματα ξυπνωντας και βλεποντας τον τοπο τους αιχμαλωτο ακριβως απεναντι τους. Προκειται για σπουδαια πρακτιικα που αφορούν σε ενα πρωτοπορο καινοτοπο εργο που οι αγαπητοι Γιωργος και Χριστοδουλου με αισθημα ευθυνης εδρασαν το 2019 αντλωντας στοιχεια απο ομιολιες σπουδαιων ομιλητων  και μελων της ομορφης  σκλαβωμενης Κατωκοπιας μας παρουσιαζουν μεσα απο τις σελιδες των πρακτικων την παραδοση και την ζωη των κατοικων της Κατωκοπιας που και εμενα που ειμαι ενα επισημος Δημοτης Κατωκοπιας με συγκινουν οσα εγραψαν για την νΚατωκοπια οι ομιλητες του Συνεδριου αυτου. Πιστευω στα λογια που εγραψε καπ[οτε ο σπουδαιος εκεινος ποιητης τα προφητικα λογια <<μια μερα το παρελθον θα μας ξαφνιασει με την δυναμη της επικαιροτητας>>. Κλεινω να αναφερω και δικαιουμε να κανω μια εκκληση στα αισθηματα ολων της Εταιρειας σας το επομενο συνεδριο να αφιερωθει στον   στον Γιωργο Ιωαννιδη απο την Κατωκοπια.
  • Η Σιωπή της Περσεφόνης, του Θεοφάνη Λ. Παναγιωτόπουλου, Εκδόσεις Οδος Πανος
    • Οι μικρές ιστορίες οι οποίες μας δίνει ο Θεοφάνης είναι σαν Δοκίμια τα οποία όλα μαζί μας δίνει μια υψηλού διήγηση, τα οποία κινούνται σε υψηλά επίπεδα πνευματικότητας, στηριζόμενος στον μύθο της Περσεφόνης κάτι που απασχολεί τον συγγραφέα το αυτεξούσιο και το ερευνά από κάθε έννοια μορφή και επίδραση. Μελετά την Πιστή, την Αυτογνωσία, την Ελευθερία και τις αλληλοεπιδράσεις. Φυσικά μέσα από αυτό το βιβλίο υπεισέρχεται στη φιλοσοφική στόχαση του συγγραφέα που συμπορεύεται σ  ένα παράλληλο στοχασμό. 
  • Η Δύναμη της Αγάπης, της Μαρούλλας Μαύρου, Εκδόσεις ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    • Ένα τρυφερό αφήγημα, τοποθετημένο σε ένα αντιπροσωπευτικό χωριό προ του 1974 που όταν το διαβάσετε δεν αφήνει τον καημό της η συγγραφέας να μην αναφέρει την Αμμόχωστο ως αιχμάλωτη πόλη της Τουρκίας. Το αφήγημα της κυρίας Μαύρου αναδίνει όλο  το  άρωμα της παλιάς αγαπημένης πόλης με τους πορτοκαλεώνες και αποπνέει την τόσο καλή ανθρώπινη εκείνη λαογραφική παράδοση με την κοινωνική ευπρέπεια  που σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της, χάθηκε μέσα σε ένα μάτσο τσιμεντόκουτα τυλιγμένα στο θανατηφόρο καυσαέριο. Πάντως το όλο έργο της έχει μια ρέουσα ευρηματική γραφή διανθισμένη από μια στερεά ψυχογραφική γραφή και αδρή παρουσία των χαρακτήρων η οποία γοητεύει και συγκινεί. ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ  ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.  
  • Αμμόχωστος και άλλοι Καημοί, Ποιητική Συλλογή, της Αδελαΐδας Παπαγεωργίου, Εκδόσεις ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ
    • Ένα βιβλίο ποίησης που φυλλομετρώντας τις σελίδες, παρατηρείς ότι η ποιήτρια καλπάζει, τότε που η ψυχή σαν ατελείωτο άλογο ,σε λιβάδια  άγνωστα - γνωστά στην όμορφη Αμμόχωστο,  δίχως φόβο να σκιάζει τη ματιά και να βλέπει να περιδιαβαίνει, τη πολύβουη γειτονιά της. Σιωπηλά γράφει , αποδρά αλλά  και αφουγκράζεται τον λυγμό που έβγαινε μέσα από τα  στήθια της σαν καθότανε να γράφει ,τα ποιήματα της για τον δικό της τόπο την Αμμόχωστο, γιατί η μνήμη κάκτος αγκύλωνε την ψυχή της. Μπράβο αγαπητή  Αδελαϊδα που με την ποίηση σου δίνεις το έναυσμα να ξαναθυμηθούμε όλοι εκείνα τα όμορφα παιδικά μας χρόνια στην περικυκλωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα, πόλη μας, την δική μας πόλη!
  • To Καραβάκι της Αριάδνης, του Ηλία Παντελίδη, Εκδόσεις ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    • Ένα μαγικό ταξίδι σε Καραβά και Λάπηθο, σε γνώριμα χρόνια, που ζήσαμε σε αυτές τις γειτονιές, όπου τα τρεχούμενα νερά του Καραβά μας έδιναν την ομορφιά του. Γνώριμα σε μένα που παρόλο που περάσανε τόσα χρόνια, άφησαν το αποτύπωμα τους στην μνήμη μου. Θυμούμαι σαν να ζω τώρα που ταξιδεύω με το καραβάκι  του Γιαλουσίτη Ηλία Παντελίδη, να μου θυμίζει το Μοναστήρι της  Αχειροποιήτου εκεί που παντρεύτηκε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ ο υπαρχηγός Αυξεντίου, στην μνήμη μου έρχεται μετά από 60 ολόκληρα χρόνια... Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται από παιδιά ως τους μεγάλους ανθρώπους. Το βιβλίο διανθίζεται με πολλές όμορφες φωτογραφίες από δυο καταπράσινους ονειρικούς Δήμους. Το προτείνω σε όλους τους Καραβιώτες και Λαπηθιώτες. Εμένα με συγκίνησε παρά πολύ. Θέλω να σας πω ότι είναι δίγλωσσο [ελληνικά και αγγλικά] και τα παιδιά θα βρουν πρότυπο αυτό το βιβλίο... Ιδιαίτερα τα παιδιά της μακρινής διασποράς που μοχθούν να μάθουν ελληνικά και αγγλικά και μέσω των βιβλίων να γνωρίσουν τους πανέμορφους αξέχαστους τόπους των προγόνων μας. 
  • Ποιήματα από την Κύπρο, του Γιώργου Μιχαηλίδη, Εκδόσεις ΚΩΝΟΣ PRESS
    • Όμορφα και ωραία ποιήματα διανθίζουν την δίγλωσση ποιητική συλλογή του αγαπητού, πρώην Δημάρχου Κατωκοπιάς -Μόρφου. Η ποίηση του ειναι βαθύτερη κοινωνική ως υψηλοτέρα ανθρώπινη καθώς μας μεταφέρει στον ευρηματικό του στίχο όπως η <<λαψάνα η μαργαρίτα, το ματσικόριδο μαζί με τα βυσσινιά και τα κιτρινόχρωμα...>>  Μια ποίηση βαθύτερης υπέροχης , σύνθεσης ανδρείου στοχασμού και λόγου. Η πίστη του, η αγάπη για τους τόπους που έζησε και  αγάπησε  στα παιδικά του χρόνια το ρεαλιστικό πλησίασμα των φαινομένων ,και των τοποθεσιών σε γνωστά χωριά της Καρπασίας, Όντως με αυτή την  ποιοτική συλλογή του σε δυο γλώσσες, παρουσιάζει εμπνευσμένη ρεαλιστική ποίηση και πάντα συνοδευτικό τον  προβληματισμό του δημιουργού, που επισημαίνω ότι είναι πρόσφυγας δυο φορές...