24 Φεβ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Β' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • Κάθε Απόγευμα στις 5, της Λένας Μαυρουδή, Εκδόσεις ΠΝΟΕΣ 
    • Η Κυρία Λένα Μαυρουδή είναι αλήθεια τον τελευταίο καιρό που την παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και μου θυμίζει την Λένα Μαντά. Είναι ανεξίτηλη η επιλογή της σε διηγήματα  και σε διάφορα θέματα όπως τούτο εδώ, που αποτελείται από διάφορα διηγήματα με διαφορετικά θέματα. Όντως τα θέματα προέρχονται από τον περιβάλλοντα της χώρο, είναι κοινωνικά, φανταστικά κ.α. Πιστεύω ότι διαβάζεται άνετα με τα τόσο μικρά αλλά ωραία διηγήματα τα οποία δεν κουράζουν παρά τις  430 σελίδες που περιλαμβάνει το βιβλίο της. 
  •  Η Ζώη ενός Ανθρώπου Μέσα από τα Ποιήματά του, του Βασίλειου Μόσχου
    • Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο σε ποίηση , η νέα αυτή ποιητική συλλογή του αγαπητού κ. Μόσχου! Περιγράφει μέσα από τα ποιήματα του την δική του ζωή και πως βλέπει την πατρίδα του,  η αλήθεια είναι ότι διακρίνεται από μια ανάλαφρη κατασταλαγμένη αρμονία και μια εσωτερική μουσική που ενώνεται με μια ώριμη  ποίηση. Ο λόγος του λιτός ,κοφτός, ο οποίος διακρίνεται όταν μιλάει ,με πάθος για την Ελλάδα και την Ελληνικότητα και με την ποίηση του εμβαθύνη αυτή την εμβρίθεια που κατέχει και την βγάζει από μέσα του.   
  • Σώστε τον Πύργο, της Μαρίας Αράπκουλε, Εκδόσεις VARFIS 
    • Η  Μαρία Αράπκουλε πιστεύω ότι εχει προοπτικές να ανέβει αν συνεχίσει να μας χαρίζει παραμύθια με τόσο ωραίες απόψεις αρχιτεκτονικής. Μπορεί να φτιάχνει έξυπνους διάλογους. Το μόνο αδύνατο σημείο είναι ότι αυτοί οι ωραίοι διάλογοι που σε παρασύρουν δεν διαβάζονται εύκολα από παιδιά κάτω των δέκα ή δώδεκα ετών. Πάντως θα το επαναλάβω ότι μας έδωσε ένα ποιοτικότατο παραμύθι. 
  • Αγάπη στ' Αποκαΐδια, της Αναστασίας Χειμωνίδου, Εκδόσεις ΚΟΡΙΝΘΟΣ -ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ
    • Ιστορικό   αφήγημα της εκλεκτής συγγραφέας ακουμπά και εμπνέεται από την εισβολή του 1974 και αποτελεί εάν χρονικό της εισβολής αυτής, που ανέδειξε για άλλη μια φορά την ελληνική ψυχή και τους αγώνες της φυλής ,της αρετής και τα ιδανικά της. Μέσα από της σελίδες του βιβλίου, ξεπροβάλλουν στιγμιότυπα και γεγονότα όπως συνέβησαν κι όπως έζησαν, ο απλός άνθρωπος ,ο απλός στρατιώτης. Όπως και η πολύ καλή συγγραφέας, αναφέρει στις σκέψεις της που εκφράζονται μέσα στο κείμεν, πιστεύω ότι μας  έδωσε ολοκληρωμένο έργο γύρω από την ανθρώπινη αγάπη.  Η νοσταλγία της επιστροφής την βλέπουμε σε όλα τα κεφάλαια.  Η Λάπηθος είναι ο τόπος που τόσο την ενδιαφέρει. Τελικά είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, όπως ξέρει πολύ καλά να γράφει. 
  • Ψήγματα - Ρινίσματα της Ιστορίας από το 343-2021, της  Ιωάννας Σερενέ Τσουρουκλίδη
    • Η συγγραφεας εγραψε  μεσα σε λιγες  σελιδες ενα αξιολογο  πατριωτικο εργο. Η  θεματολογια του ιστορικου αυτου εργου της αγαπητης κ. Σερενε. Η συγγραφεας αναφερεται στον ελληνισμο απο το 343 εως την εποχη μας. Με υπευθυνοτητα η κ. Σερενε και ιστορικη  αληθεια μας παιρνει μαζι της ταξιδευοντας μας μεσα απο τις σπουδαιες σελιδες του βιβλιου της .Αναπλαθει ιστορικες στιγμες  και μας διαπερνα το ριγος της φρικης ,του πονου και της συγκινησης ,καθως περιγραφει την πραγματικοτητα σε ενα κοσμο διχως ηθικες βασεις οπου πλεον ολα ισοπεδωνονται. Σε ενα κοσμο σκλαβιας... Οντως με δεξιοτεχνια ,πραγματικοτητα και πολλη επιμελεια μεσα απο μια πνευμαυτικη διεργασια ,συνηργησαν για να προκυψει ενα αξιολογο εργο.Μενει η εντυπωση και η διαπιστωση πως η συγγραφεας ΙΩΑΝΝΑ  ΣΕΡΕΝΕ -ΤΣΟΥΡΟΥΚΛΙΔΗ εγραψε ενα πολυ καλο βιβλιο ιστορικο.συμπληρωνοντας κενα της ιστοριας .των θρυλων και των παραδοσεων ,θαμμενα στον χρονο. Συγχαρητηρια και για τον ευρηματικό τιτλο.
  • Εσχάτη Ικεσία, του Αντώνη Αντωνά, Εκδόσεις NEGRESCO
    • Ο συγγραφεας κινειται ανετα μεσα στον Ελληνοκυπριακο χωρο και χρονο. Απλωνει τα χερια του στην περιπετεια  και στα οσα βασανα των λαου μας, που περασε και ανασυρει ζωη, σφριγηλη ,κοινωνικη και αποκαλυψεις απο την ιστορια του 1821, 1912 1940, 1955-59,1963, 1974, γεματη πονο και αγωνα, οραματισμους και παλη για το ανθρωπινοτερο. Με ενα θετικο ρεαλιστικο λογο μεταφερει ολη τηνκοινωνικη ειλικρινεια. Με πολλη συναισθηματισμο και αγωνια για την πατριδα του,η γραφη του τον προδιδει . Συγκινηθηκα μια  και ζουσα μαζι του οση ωρα το διαβαζα γιατι περιγραφει την δκη μου ζωη. Ενας συγραφεας που σε συγκινει με την μεγαλη του ψυχραιμια ,Δεν γνωριζω αν μπορουσα να γραψω με μια τοση ιδιαιτεροτητα οταν θα εγραφα ενα τετοιο σπουδαιο βιβλιο... ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΥΤΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ. ΕΥΓΕ!  Εγω το βιβλιο αυτο θα το ντυσω με δερμα για να το τοποθετησω στην θεση που του αρμοζει στην βιβλιοθηκη μου για  να το εχουν τα εγγονια μου !!! ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΩ ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΚΑΤΙ,  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΝΑ ΔΙΑΖΟΥΝ ΤΙ ΠΕΡΑΣΕ  Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΕΝΙΑ ΜΕ  ΑΥΤΗ ΤΗ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΠΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
  • Ο Άγιος Βασίλης Αρρώστησε, της Ευτυχίας Πάτσιαλου, Αυτοέκδοση
    • Μας εξέπληξε η αγαπητή κ. Πάτσιαλου με τον έξυπνο τίτλο που επέλεξε και την πλοκή  ενός  ποιητικού παραμυθιού. Πραγματικά είναι ένα πολύ έξυπνο έμμετρο παραμύθι ευελπιστούμε να συνεχίσει να γράφει τόσο έξυπνα παραμύθια τα οποία μπορούν να. Μετατραπούν σε  θεατρικό  και να ανέβουν σε σκηνές θεατρικές στα σχολεία . 
  • Kαππαδοκικές Θεολογικές Αναφορές σε Στιχηρά Ιδιόχειρα, της Σοφίας Θ. Σκλείδα, Εκδόσεις ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ Α.Ε. 
    • Μια ποιητική συλλογή η οποία στηρίζεται και κινείται μέσα στην εργασία του Κωνσταντίνου Νιγδέλη και βασίστηκε στη μελέτη και ποιητική απόδοση της συλλογής του με τίτλο <<Καππαδοκία ΄.Λατρευτικά και αλλοτινά στον αέναο κύκλο του χρόνου...>> ‘Ενα έργο  που συνδέει την Καππαδοκία  που ανέδειξε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Την όλη αυτή συλλογή η αγαπητή Σοφία με εύστοχο τρόπο την αποδίδει  τέλεια και ο αναγνώστης εύκολα αντιλαμβάνεται αυτό που θέλει να συνδυάσει την  ορθοδοξία με   τον Ελληνισμό. Η δημιουργός  δημοσιεύει σε ένα μικρό τόμο ποιημάτων και στοχασμούς γύρω από την ζωή , τον άνθρωπο ,τον πολιτισμό και την πορεία του κόσμου. Παντού όμως υπάρχει μια λυρική μεταστοιχείωση που προσδίδει στα κείμενα της πολλή θέρμη ,ανθρωπιστική και θρησκευτική ανάταση από την Καππαδοκία. 
  • O Σωτήρης και οι Τσούχτρες, της Ευτυχίας Πάτσιαλου, Αυτοέκδοση
    • Καλό παραμύθι  είναι αυτό που ο συγγραφέας με τις γνώσεις που έχει  μπορεί και δίνει στα παιδιά γνώσεις για την ζωή για την θάλασσα, το περιβάλλον που τόσο τα παιδιά τα αγαπάνε. Και η φίλη μας η ευτυχία τους τα προσφέρει αφειδώς γιατί ξέρει και δουλεύει το παραμύθι! Πάντα οι περιπέτειες στη θεατρική σκηνή ασκούν μια διαφορετική σκηνή. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και περιβάλλεται από ωραία τραγουδάκια -ποιήματα. Είναι ένα μεγάλο βραβείο και καλά θα κάνετε αυτά τα βραβεία να το αναγράφεται στην πρώτη σελίδα γιατί προέρχεται από ένα  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ.
  • Έμμετρες Ιστορίες για Παιδιά και Εφήβους, του Θεόδωρου Δημητρακόπουλου, Αυτοέκδοση
    • Ο Θεόδωρος Δημητρακόπουλος μας έδωσε με αυτό το μικρό βιβλίο δώδεκα έμμετρες ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για μια καλογραμμένη σειρά παιδικών και εφηβικών έμμετρων ποιημάτων που προέρχονται από την καθημερινότητα μας, από την ζωή και τον άνθρωπο με ένα άρτιο στοχασμό και λόγου. Παντού όμως υπάρχει μια λυρική μεταστοιχείωση που προσδίδει κείμενα με πολύ θέρμη και ανθρωπιστική ανάταση. Πιστεύω ότι χρειάζεται κατά την ταπεινή μου άποψη μια έκδοση με μεγαλύτερα γράμματα, αν και φυσικά ο κάθε δημιουργός αποφασίζει.