26 Φεβ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Γ' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ και το Β' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ 
    • Η   αγαπητή Λίτσα Καποπούλου μας φέρνει ένα νέο παιδικό παραμύθι κοντά στον Ήλιο. Είναι ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα από τους δυο πρωταγωνιστές. Μέσα λοιπόν από δυο ιστορίες που μας παρουσιάζει δίνει με εύστοχο τρόπο ότι’ τα παιδιά πρέπει να υπακούσουν σε ότι τους λένε οι μεγάλοι. Εν συνέχεια η κυρία Καποπούλου δίνει με εύστοχο τρόπο προσπαθεί με τον δικό της  τρόπο να δίνει στα παιδιά να αντιληφθούν ότι με τον καλό τους τρόπο θα βγαίνουν πάντα κερδισμένοι και ταυτόχρονα θα μαθαίνουν  παρά πολλά πράγματα γιατί ο ευγενικός λόγος και ο καλός τρόπος που παρουσιάζουν τα παιδιά το οτιδήποτε αίτημα η παράκληση θα είναι πάντα οι κερδισμένοι. Επομένως το προτείνω σε παιδιά με καλό δείκτη  νοημοσύνης γιατί θα μάθουν πολλά από αυτό το βιβλίο.  
  • ME THN ΠΕΝΝΑΝ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΑΣ, ΤΟΥ ΧΑΜΠΗ ΑΧΝΙΩΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ 
    •  Ο Εκδοτικός οίκος  Ηλία Επιφανίου φέτος μας χαρίζει Κυπριακή ποίηση από τον Χαμπη Αχνιώτη. Είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο από ποιήματα της Κυπριακής Λαικής Ποίησης που ζει εδώ και αιώνες σε αυτό το Ελληνικό νησί. Έρχεται ο σπουδαίος αυτός ποιητής της να μας παραδώσει με αυτό τον 6ον τόμο και ταυτόχρονα να μας αφήσει  μια σωστή και ωραία   παρακαταθήκη στην νεότερη γενιά μας . Μπράβο αγαπητέ κ. Χαμπη τα ποιήματα σου δεν αφήνουν κανένα που να μην τον ακουμπούν. Είμαι ευτυχής που και εσύ ένα προσφυγόπουλο της Άχνας  συνεχίζει με σταθερά βήματα να γράφει ποιήματα Κυπριακής λαικής ποίησης για όλους μας. Είναι αλήθεια ότι και εγώ έδωσα και δίνω τον αγώνα τον καλό για τον πολιτισμό μας. Συγχαρητήρια που κρατάς την παράδοση και συ και τ' άλλα κοπέλια. 
  • H ΚΟΡΩΝΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
  • Η ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΗΔΟΝΑΚΙ, ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
  • ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ, ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
    • Η  κυρία Κυρμανίδου είναι μια πολυάσχολη γυναίκα της καθημερινότητας η οποία είναι ένα άτομο που γράφει με μεγάλη φαντασία γράφει συνεχώς παραμύθια και όχι μόνο διαβάζει  παραμύθια με πολλή αγάπη  προς τα παιδιά. Σήμερα έχω τα τρία τελευταία της παραμύθια, αυτά που αναφέρω πιο πάνω σε πολύ ωραία έκδοση πολύ προσεχτική και με μεγάλη φαντασία. Επειδή κάποιος κύριος της έγραψε πρόλογο θεωρώ ως μη σωστό να κάνω κρίσεις στα δυο παραμυθάκια τα οποία βραβευτήκαν. Αυτή είναι η πιο σωστή θέση εκ μέρους μου. Το άλλο πολύ ωραίο βιβλίο το προλογίζει η φίλη του ΕΠΟΚ η κυρία Καποπούλου. Απλά και για τα τρία ΘΕΩΡΩ ΕΝΤΙΜΟ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.
  • Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΜΟΥ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΤΛΕΤΤΟΝ, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
    • Δεκαεπτά διηγήματα δημοσιεύει η συγγραφέας κ .Μαρία Μίτλεττον στην νέα της συλλογή που κυκλοφόρησε με τίτλο <<Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΜΟΥ  ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ>>. Τα θέματα της πεζογραφίας της η δημιουργός τα ανακλάει από την καθημερινότητα της ζωής του αστείου κέντρου βασικά και ειδικά από το Κυπριακό αλλά και από τα διεθνή συμπεράσματα,  ο λόγος της  ωραίος και αφηγηματικός. Ένα ωραίο εξώφυλλο συνοδεύει το βιβλίο το οποίο σχεδίασε και  φωτογράφησε ο Φραγκίνος Θεοδώρου. Μου έλειψε από την Μονομερή μου Αλληλογραφία ο πρόλογος.
  • ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ 1821-1828, ΤΟΥ ΠΟΤΗ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ
    • Το βιβλίο αυτό του αγαπητού φίλου Πότη Κατράκη είναι μια επική ποίηση και είναι ένα ολοκληρωμένο έργο της εθνεγερσίας του 1821-1828... Έχουμε μπροστά μας μια υπεύθυνη σοβαρή ανθολογημένη εργασία που έρχεται χωρίς κομπασμούς να δώσει το ποιητικό ουσιαστικό της λογοτεχνίας μας στην περίτεχνη επική ποίηση. Το πολύτιμο αυτό έργο είναι από τις συνθέσεις που απόρροια και άλλων δωρημάτων ,πέραν από αυτά του ευσυνηδείτου ανθολογίου, της γενικής του παιδείας ,της συγγραφικής του πείρας ,της εύστοχης σπουδαίας λογοτεχνικής του προσφοράς ,της ομολογούμενης του αγάπης για την αγάπη για την  Ελλάδα, τα λογοτεχνικά του έργα. Είναι το έργο του αγαπητού Πότη ένα μνημείο μόχθου και αισθητικής αρτιότητας φιλολογικής ,επικής ποίησης και εθνικής σημασίας. Πιστεύω ειναι ένα έργο για τις επόμενες γενιές οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να το ανεβάσουν σε σχολεία  σε εθνικές εορτές ως εθνική παράσταση. 
  • ΠΑΡΑΔΟΞΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ Ν. ΑΡΑΠΚΟΥΛΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ VARFIS
    • Με μια ξεχωριστη αγαπη στη γενετειρα της η  εκλεκτη λογοτεχνιδα και φιλη μας, εγραψε και εξεδωσε σε βιβλιο ενα οδοιπορικο που αποκρυπτογραφει και αποθησαυριζει ιστορικα, γεωγραφικα και λαογραφικα στοιχεια των χωριων οπως  της Γιανουλης.Ειναι μια προσεγμενη πνευματικη δουλεια ,που αποκαλυπτει τον ιστορικο ρολο του χωριου ,που χανεται στη λησμονια του  χρονου και στην εγκαταλειψη των χωριων με τις συνθηκες  που διαμορφωθηκαν στο περασμα των χρονων. Δεν παραλειπει η αγαπητη Μαρια να θυμησει τις σημερινες ομορφιες και τις προυποθεσεις που  υπαρχουν στο καθε χωριο για να  απολαυσει ο σημερινος επισκεπτης τις χαρες τους και να ευχαριστηθει. Μακαρι και αλλoi πνευματικοι ανθρωποι να γραφουν για τα χωρια τους.
  • ΜΕΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΧΥΓΡΑΣ
  • ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΡΑΚΟΥ
    • Λυπουμαι αγαπητη Κ. Δρακου που δεν μου δινεται η δυνατοτητα να κρινω αντικειμενικα ενα  πολυ ωραιο και φανταστικο βιβλιο, μιας και έχει ήδη κριθεί από μια κυρια του συνδεσμου σας που ειναι η δουλεια της και σας έκδοσε το βιβλιο. Η ηθικη μου που με περιβαλλει δεν μου επιτρεπει να το κρινω εγω την στιγμη που το κρινει μια κυρια που ονομαζεται Προεδρος ενος συλλογου που εκδιδει και βιβλια, απο την αναγνωση που εκανα αγαπητη φιλη ειναι ενα ευαγγελιο και σας συγχαιρω και για τα δύο βιβλία σας.
  • ΛΥΓΜΟΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ, ΤΗΣ ΘΩΜΑΗ ΡΑΓΙΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ
    • Οσο περισσοτερο προσεγγιζει τις πληγες του κοσμου, τοσο περισσοτερο αντιλαμβανονται οι ανθρωπος την μηδαμινοτητα του και την παντοδυναμια  του Θεου. Η ποιηση της αγαπητης Θωμαις ειναι μια μετουσιωση στις αναμνησεις του φθινοπωρου, μια αναποληση ,ενας λυρικος παλμος κιένας ατελειωτος φοβος πισω απο τη ζωη οπου παραμονευει η μοναξια, ο πονος και ο θανατος. Θεωρώ οτι η κυρια Ραγια πηρε πολυ καλες κριτικες με τις οποιες συμφωνω αλλα για λογους ηθικης απεναντι σε γνωστα ατομα στον χωρο του πολιτισμου μου ειναι αδυνατο να κρινω ενα τετοιο εργο με πραγματικα ωραιες κριτικες... Νιωθω οτι ειναι πολυ καλο φιλοσοφημενο ποιητικο βιβλιο απο μια σπουδαια ποιητρια. Καλη επιτυχια αγαπητη κ. Ραγια.
  • 1(8)21, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΔΥΦΑΝΟ
    • Ειναι από τους καλύτερους για να μην πω οτι ειναι ο καλυτερος ποιητης με τα Σονετα του. Ειναι ενα χαρμα οφθαλων αυτο το βιβλιο. Ειναι μια καλαισθητη ποιητικη συλλογη μας προσφερει μια ποιηση γεματη ευρηματα και δυνατο υποβαθρο. Σοβαρη ποιηση και προβληματισμενο πλησιασμα της κοινωνικης ωρας δινει στο νεο ποιητικο του βιβλιο 1821 σονετα. Σημαντικη η δουλεια του αγαπητου Γιωργου. Με αυτό το βιβλιο σημειωνει την παρουσια του στο λογοτεχνικο μας χωρο. Έμεινα αναυδος με αυτα τα ΣΟΝΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΡΙΦΥΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΝΑ ΛΟΓΩ ΣΟΝΕΤΑ.
  • ΜΑΓΙΚΟ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΑΔΕΛΑΙΔΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ 
    • Το βιβλίο αυτό το προλογίζει το μέλος του ΕΠΟΚ κ. ΘΑΝΟΥ. Είναι γνωστό πως στα παιδιά αρέσουν πάρα πολύ τα παραμύθια ,και εντυπωσιάζονται με παραμύθια που τους δίνουν  μηνύματα και τους διαμορφώνουν τον ψυχικό κόσμο των συναισθημάτων των παιδιών. Φυσικά παίζει σπουδαίο ρόλο ο τρόπος που προσφέρεις στο παιδί το παραμύθι   γιατί έτσι θα μπορεί να αφομοιώσει τα διδάγματα που του προσφέρει ο συγγραφέας. Συγχαίρω την αγαπητή  Αδελαϊδα και την Κα Θάνου για το ωραίο πρόλογο.