21 Μαρ 2024

ΤΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΤΑΣ ΔΗΜΑΡΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

 




ΣΤΟ ΚΟΤΕΤΣΙ ΤΟΥ ΚΟΚΟ



Στο πρώτο από τα βιβλία για παιδιά της κυρίας Δημαρέλου, η συγγραφέας αφηγείται την ευτράπελη, αλλά και κάπως μελαγχολική ιστορία του κόκορα Κοκό. Ένα πρωί ο Κοκός δεν είναι στο πόστο του, για να σημάνει την έλευση της ημέρας. Γιατί ; Επειδή ξενύχτησε στο νυχτερινό κέντρο που έπιασε δουλειά. Τα μυαλά του κοκοράκου παίρνουν αέρα, μιας και πιστεύει, ότι είναι πολύ σημαντικότερος από τις κοτούλες με τις οποίες έκανε μέχρι τότε παρέα. Βέβαια η σκληρή πραγματικότητα σύντομα θα τον κατεβάσει από το συννεφάκι του. Η συγγραφέας, που υπογράφει και την εικονογράφηση, αφηγείται μια ιστορία που είναι διασκεδαστική, αλλά συνάμα και διδακτική, χωρίς όμως να καταντά δασκαλίστικη. Επισημαίνει όμως τον συνήθη κίνδυνο που διατρέχουν κυρίως τα παιδιά και ιδίως σε εποχές προβολής του ρηχού ατομικισμού να υπερτιμήσουν άκριτα τις ικανότητες και δυνατότητές τους. Ένα βιβλίο επίκαιρο και ψυχαγωγικό.



ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ


Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας- εικονογράφος καταπιάνεται μ' ένα ακόμα επίκαιρο, αλλά πολύ πιο σοβαρό ζήτημα, αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης των παιδιών.

Η Λάουρα, η πεταλούδα, είναι στενοχωρημένη και ο λόγος είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει πολύ πιο συχνά, απ' όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ο κύριος Γιώργος το σκαθάρι, φίλος των γονιών της, παραείναι διαχυτικός, όταν βρίσκονται μόνοι. Οι γονείς της, όντας καλοπροαίρετοι, δεν έχουν αντιληφθεί, τι συμβαίνει και η πεταλουδίτσα εξομολογείται τον πόνο της στις φίλες της. Στο τέλος βέβαια βρίσκει το θάρρος να πει την αλήθεια στους γονείς της και το σκαθάρι τιμωρείται.

Βέβαια στη ζωή πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο δίκαια, ούτε η δικαιοσύνη τόσο άμεση. Αναρίθμητες Λάουρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη μικρή πεταλούδα και δεν βρίσκουν κατανόηση και βοήθεια. Η συγγραφέας επιθυμεί να προβάλει τον κίνδυνο της αποσιώπησης, της λογικής "τα 'θελε και τα 'παθε". Δυστυχώς στην πλειοψηφία αυτών των συμβάντων θύτες είναι οικείοι των παιδιών, στοιχείο που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την καταγγελία της τερατώδους συμπεριφοράς τους. Η συγγραφέας δεν στρέφει αλλού το βλέμμα, ούτε στρουθοκαμηλίζει. Κοιτάζει τα πράγματα κατάματα και δηλώνει με σαφήνεια την άποψή της. Καμία ανοχή, καμία επιείκεια. Το κάθε σκαθάρι πρέπει να τιμωρηθεί. Η εικονογράφησή της, ζωηρή και ευφάνταστη συνοδεύει άριστα το κείμενό της. Ελπίζουμε  ότι το παρόν βιβλίο θα προβληματίσει και κάνει τους αναγνώστες του να δουν τα πράγματα αλλιώς.

 

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ

 

Το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως είναι ένα κόμικς με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, αλλά και αλληγορίας. Σε μια πόλη του πλανήτη μας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και  ουτοπία, όλοι οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και τα πάντα κυλάνε ήρεμα και αρμονικά. Όμως, τι καλό διαρκεί για πάντα ; Από το πουθενά εμφανίζονται οι Κάκιστροι, μια εξωγήινη φυλή, που μοναδικός σκοπός της ύπαρξης τους είναι να σπέρνουν το μίσος και τη δυστυχία. Απάγουν τη μάγισσα Ρουμπίνη και χάος επικρατεί στην πόλη. Η σωτηρία θα έρθει από εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Η Λουΐζα, υπάλληλος του δήμου και κωφή, αλώβητη στις σειρήνες των Κάκιστρων θα οργανώσει την αντίσταση και θα κατορθώσει να απελευθερώσει τη μάγισσα. Οι Κάκιστροι θα ηττηθούν και το Καλό θα θριαμβεύσει.

Η συγγραφέας, για ακόμα μια φορά, αποδεικνύει, πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σχετικά με ζητήματα ατόμων με ιδιαιτερότητες. Χωρίς να ηθικολογεί, δηλώνει ευθαρσώς και με πάθος, ότι η  Λουΐζα, όπως και η κάθε Λουΐζα, δεν υστερεί επί της ουσίας έναντι των υπόλοιπων ανθρώπων. Η αδυναμία της ν’ ακούσει ισοσκελίζεται από άλλες αρετές της. Με λίγη καλή διάθεση από τους γύρω της μπορεί να ζήσει μια χαρά και να ξεπεράσει πολλούς άλλους. Ελπίζουμε, ότι το βιβλίο θα βρει το κοινό που του αξίζει, καθώς και ότι θα βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα ένα, ούτως ή άλλως, σύνθετο ζήτημα. Καλοτάξιδο !