7 Μαρ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (E' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ, το Β' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Γ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ και το Δ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΙΛΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ
    • ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΙΜΩ ΓΙΑΤΙ   ΕΙΝΑΙ   ΜΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΟΥΝ  ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥΣ. Αν και περασαν τοσα χρονια απο την πολεμικη περιοδο της κατοχης της χωρας  μας  απο τους Γερμανοιταλους και τον Φασισμο οπως ξεκιναει αυτο το θαυμασιο βιβλιο του καπεταν Φιλη του καπετανιου απο το Αργος,Ακομα οι αναμνησεις μας αναγκαζουν να ξαναφερνουμε στοι νου μας σαν πονος το σκληρο προσωπο του πολεμου,.το προσωπο της σκλαβιας στον ανθρωπο σε ολους τους   αιωνες, τις εποχες. Ετσι ξεκιναει αυτος ο σπουδαίος συγγραφέας, ηρεμος και με γλαφυροτητα μας ξεδιπλωνει την ζωη του πανω στο καραβι.Εζησα και ζω  αλλους δυο Καπεταναιους που ειναι και φιλοι, μελη του ΕΠΟΚ των οποιων οι αφηγησεις με συγκινουν.Καλο και προσεγμενο το γραψιμο του  Καπεταν Φιλη και προσεγγιζει Ολα τα θεματα με ευαισθησια ,προβληματισμο τους κινδυνους που αντιμετωπιζουν οι ναυτικοι μας με καθαρα αισθηματα και με μια απλοτητα που γινεται υμνος για ολους τους ναυτικους.Ο αφηγηματικος του λογος εχει αμεσοτητα και ειναι απλος και κατανοητος. Θεωρω ολο το γραψιμο του σαν μια καταθεση ψυχης. Συγχαρητηρια αγαπητε Παναγιώτη, συνεχισε με ενα δευτερο βιβλιο...
  • ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΜΕ ΣΚΟΡΠΙΟ, ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
    • Καθε φορα που καταπιανομαι με τα βιβλια τησ κ. Μουλιου με αφηνει αναυδο με τις ιστοριες και το βαθος αυτων. Σεμνη πνευματικη γυναικα με πλουσιο λογοτεχνικο εργο στο ενεργητικο της διαθετει λογο επιγραμματικο, εκφραστικο, γεματο ευαισθησια που με ωριμοτητα παρουσιαζεται η νεα της συλλογη διηγηματων.οπου με σπανια  ζωντανια γραφης ταξιδευει εμας τους αναγνωστες στα βαθυ του ανθρωπινου μυαλου. Γενικα εμφανιζει ιστοριες συναρπαστικες με τρυφεροτητα, ειλικρινεια δουλεμενη γλωσσα θαυμασια περιγραφη της φυσης και των ανθρωπινων καταστασεων με αποψεις  και θεσεις. Ενα πολυ ωραιο βιβλιο με ωραιες μυθοπλασιες. Αγαπητη Λενα ευχομαι να εισαι παντα καλα και να γραφεις τα τοσο ωραια πεζογραφηματα σου.
  • ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΑΜΙΚΤΑ, ΤΟΥ  ΣΥΡΙΔΩΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΛΑΤΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΣΤΙΓΜΗ
    • Η ποιητικη συλλογη του εκλεκτου ποιητη που εκδοθηκε και κυκλοφορει απο τις εκδοσεις ΣΤΙΓΜΗ, σε οικολογικο χαρτι, κατι που δεν το βρισκουμε συχνά σε εντυπα βιβλια και περιοδικα, κανει αυτο το βιβλιο πολυ ξεχωριστο. Η ποιητικη συλλογη ειναι μια αξιολογη πνευματικη δημιουργια, που μας βγαζει απο την καθημερινοτητα και μας κανει κοινωνους των προβληματων και των στοχασμων του ποιητη δημιουργου. Τα ποιηματα του ειναι καταθεση ψυχης, εκφραζουν τον κοσμο μας και ο ιδιος ειναι ενας πονεμενος γκιωνης αναζητα την ανθρωπια διπλα στους αθρωπους κοντα στον θεο. Η ποιηση του αγαπητου Σπυρου συναρπαζει με την καθαροτητα του λογου και του φιλοσοφικου υποβαθρου που τα στηριζει. Διδασκει και ευχαριστει τον αναγνωστη.
  • 11+1 ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΧΙΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ, ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
    • Θελοντας να ερμηνευσει και να αποδωσει τον ψυχικο κοσμο μεσα στοιν οποιον εμβαπτιζονταν η ψυχη του και  ο συναισθηματικος κοσμος, στις ωρες της πνευματικης συλληψης και δημιουργιας, ο συγγραφεας των διηγηματων στεκεται με ιδιαιτερο προβληματισμο στους ηρωες του που αναφερονται στα διηγηματα του. Ο  λογος του αγκαλιαζει στιγμες και γεγονοτα που βιωσε και ο ιδιος κοντα στιους ηρωες του και εμβαθυνε στο ηθικοκοινωνικο και πνευματικο τους περιεχομενο, ανελυψε την ψυχη τους στον παναθρωπινο πονο... Συγχαρητηρια Φιλιππε, πιστευω οτι με αυτα τα διηγηματα μας τοποθετεις στον ψυχικο σου κοσμο.
  • ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
    • Ο πιο καλος σατυρικος ποιητης της Κυπρου ειναι εδω και πολλα χρονια ο Ανδρεας Γεωργιαδης και ακολουθει ο νεοτερος, ο Πανικκος Παναγη. Ο κ. Γεωργιαδης καταγεται απο την Παφο και εκδιδει το βιβλιο του στην ομορφη Θεσσαλονικη. Σημερα εχω στα χερια την  Παλατινη Ανθολογια με επιλεγμενα ποιηματα σε εμμετρη ποιηση. Το πρωτο κεφαλαιο μας παρουσιαζει <<Επιδεικτικα επιγραμματα>> το Β κεφαλαιο αναφερεται σε Σκωπτικα επιγραμματα, το Γ μερος αναφερεται σε  Ερωτικα Επιγραμματα, και το δε Δμερος αναφερεται σε <<Στρατωνος  Σαρδιανου Παιδικη Μουσα>>. Ειναι ενα βιβλιο σατυρικης ποιησης που το επιμεληθηκε ο ιδιος ο σπουδαιος ποιητης της Παφου που ελειπε απο τις βιβλιοθηκες των σατυρικων ποιητων. Ο κ. Γεωργιαδης αφηνει ενα σπουδαιο έργο για ολους αυτους που θελουν να σπουδασουν την σατυρική ποιηση και να ονομάζονται σατυρικοι ποιητες. Συγχαρητήρια!
  • ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
    • Η αγαπητη Δελινα σημερα μας παρουσιαζει ενα ωραιο θεατρικο εργο σε εξι πραξεις. Σε μια πολυ επιμελημενη εκδοση και με ενα πολυ καλο πνευματικο λογο η κ. Βασιλειαδη παρουσιαζει ενα ολοκληρωμενο θεατρικο εργο. Συγχαρητηρια που καταφερε να ξεδιπλωσει διαλογους που κρατανε τον αναγνωστη σε διαρκη συναισθηματικη διεγερση εως το τελος του εργου με πολυ πνευματικοτητα και εξυπνους διαλογους. Θελω να συγχαρω αυτην την πνευματικοτητα σε ενα θεατρικο εργο και πολυ θα ηθελα να διαβασω ακομη ενα θεατρικο εργο της αγαπητης κ. Βασιλειάδη για να ολοκληρωσω αυτα που διαβασα. Συγχαρητηρια!
  • ΟΝΕΙΡΕΥΜΑΤΑ, ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ
    • Οι συγγραφεις μας πορευονται στη ζωη, στη σιωπη και στη μοναξια και αναπλαθουν με μαγικο τροπο τα διαφορα δημοσιευματα, γεγονότα, βιώματα προβληματισμους και αναζητησεις καθως μετρωντας ονειρα και ελπιδες, χαρες και λυπες διαιστωνει η ζωη παντα εχει να σου δωσει λιγωτερα απο εκεινα που σε προοριζει και προσδοκα. Η ποίηση της σε αυτο το εργο της εχει καλοδουλεμενους στιχους με μια καθαρη γλωσσα με επιλεγμενες λεξεις και εννοιες, ανοιγει το νου στο στοχαστρο αναζητωντας ενα προσδιορισμο και μια χαρτογραφηση των αισθηματων της; σε ενα κοσμο που  συνεχως αλλαζει και μας παρασερνει ποτε στην ευτυχια και ποτε στην δυστυχια της ζωης τα περασματα . Δυο συγγραφεις δυο ποιητες  που  ενωσαν τις δυναμεις τους ,τα οραματα και τα ποιηματα τους και μας εδωσαν ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΜΑΤΑ (ενας λιβας απο λεξεις και νοτες.) Συγχαρητηρια και στους δυο σας και στο ομορφο βιβλιο που χαρισατε στο κοσμο.
  • 53,7 χ.λ.μ. ΒΔ, ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    • Ολες οι δυσκολες ωρες της ζωης ,οι χαρες και οι λυπες  αποτελουν τις συμπληγαδες που πρεπει να διαβουν οι ανθρωποι  και να επιβιωσουν.σε ενα κοσμο που συνεχως μεταβαλλετασι. Σε ενα κοσμο που δημιουργει και καταστρεφει και αφηνει πισω του τα σημαδια του πολιτισμου, ο αγαπητος Παναγιωτης με αυτη την ποιητικη συλλογη μας ξυπνα αυτα ολα τα αισθηματα, αναμνησεις, στιγμες της χαράς και της λυπης γεγονοτα που συμβαινουν στην καθημερινοτητα, προβληματισμοί και φιλοσοφικοί στοχασμοι αποτελουν την θεματολογια του ποιητη μας. Η ποιηση του Παναγιωτη εχει εμπνευση, ενταση και φιλοσοφικη στοχαση. Συγχαρητηρια αγαπητε Παναγιωτη!
  • Η ΜΑΣΚΑ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣHΣ,  ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΧΑΝΤΖΙΑΡΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ FYLATOS PUBLISHING
    • Mε τον τιτλο <<Η Μασκα της Ψευδαισθησης>> κυκλοφορησε αυτες τις μερες το αστυνομικο μθυθιστορημα της κ. Χαντζιάρα. Είναι η πρωτη φορα που γραφω για την εκπληκτικη αυτη εργασια στα ελληνικα γραμματα. Η μασκα της ψευδαισθησης αποτελει ενα πεζογραφικο κορυφωμα και ας μου επιτραπει να επισημανω μια ανανεωση της πεζογραφιας της. Το εργο περιεχει την πτωση και τους αναβαθμους της κοινωνικης ωρας, τον αμθρωπο στα γραναζια της ψυχολογικης ιντριγκας, το στροβιλισμα του, την ανασα του. Ενα ψυχογραφικο χτισιμο που κυριαρχει  σ'οκλόκληρο το πεζογραφικο της εργο. Μεσα απο την ιδια αυτη δραση βγαινουν <<αναλυτικες>> περιγραφες της προσωπικοτητας των ηρωων της. Και παντου ελευθερο πνευμα της συγγραφεας σε καθε κινηση και εκφραση της ωραιας αυτης δημιουργιας της, οπου το ψεμα γινεται αληθεια και απο εκει καταφερνουν να βρουν τον πραγματικο δολοφονο. Ενα αστυνομικο μυθιστορημα για ολους τους φιλους αναγνωστες.
  • ΒΕΝΤΕΤΑ - ΨΙΘΥΡΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΣΤΡΙΑ
    • Ο αγαπητος Δημητρης φετος μας παρουσιασε το καινουργιο του εργο και μας ταξιδευει στην ομορφη Μανη οπου η Βεντετα λειτουργουσε καποτε και ισως και σήμερα. Μια τετοια ιστορια μας περιγραφεται στις 440 σελιδες του βιβλιου, με μεγαλη πλοκη και φαντασια μια και το μυθιστορημα του αυτο του αφηνει πολλα περιθωρια να γραψει αλλά και πολλες αληθειες. Θανατος, πολεμος, πονος. Ολα ειναι ενα συμπλεγμα που σε κανει να ανατριχιαζεις και να διερωτασε ακομη υπαρχουν Βεντετες; Μας μεταφερει σε εκεινα τα χρονια που για μια καλημερα μπορουσε να δημιουργηθει μια παρεξηγηση... Και ερχεται μετα απο τα χρονια να ενωθουν κατα τυχη δυο ομορφα παλληκαρια και να αγαπηθουν  χωρις να γνωριζουν οτι οι οικογενειες τους ειναι χρονια τσακωμενες. Διαβαστε αυτο το εξαίρετο μυθιστορημα του αγαπητου Δημητρη και θα με θυμηθειτε, γιατι το ερωτημα ειναι αν θα νικησει η αγαπη ή όχι...