4 Μαρ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Δ' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ, το Β' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ και το Γ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • ΚΑΡΑΒΙΩΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΑΒΑ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ O ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ
    • Ο ΕΠΟΚ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΤΙΜΗΣEI ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΕΛΕΓΗ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΙ Ο ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑ-ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ. Θεωρουμε οτι ειναι ενα πληρες περιοδικο το οποιο εκδιδεται μια φορα το χρονο. Το περιοδικο αυτο, εκτός του πλούσιου φωτογραφικου υλικου, διαθέτει και υλικο που συγκινει καθε προσφυγα του κατεχομενου Καραβα. Μεσα απο τις σελιδες του προβαλλεται ενα ευρυ φασμα δραστηριοτητων που προβαλλουν τον κατεχομενο Δημο. Ευχομαι  σε ολους τους συντελεστες και συνεργατες αυτου του τοσο ωραιου περιοδικου να συνεχισουν να γραφουν για τον τοπο τους και την γειτονια τους γιατι ο Καραβας ειναι μια ιστορια απο μονος του, καθώς και να συνεχισουν ολοι μαζι να αγωνιζονται για την Λευτερια του Ιστορικου Καραβα. Τα σχεδια που κανατε για το υπεροχο μνημειο του Καναρη φέτος θα στολιζουν  τον 6ο τομο της Κυπριακης Φιλολογικης Πρωτοχρονιας και θα μαθουν ολοι για την ελευση του μεγαλου πυρπολιτη στα νερα του Καραβα και της Λαπηθου. Πολλα συγχαρητηρια για το εξαίρετο περιοδικο που εκδιδετε.
  • ΤΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΑ ΘΑ' ΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΡΟΖ, ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΤΟΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΛΙΑΡΗ
    • Μεσα σε εξι ενοτητες ο αγαπητος Λευτερης μας δινει την καινουργια του ποιητικη συλλογη και συμμετεχει εμπρακτα οπως συχνα συμμετεχει στις κοινωνικες εξελιξεις. Μας ταξιδευει σε πολλα μερη της Ελλαδος αλλα και την τελευταια πανδημια. Ο στιχος του περιεχει το στοιχειο της εμπνευσης και της αληθινης καλλιτεχνικης δημιουργιας. Μεσα στο μεστο  του λογο κινειται μια δυναμη εσωτερικη φωνη  με λυρικη δομη και πανανθρωπινο προβληματισμο Συγχαρητηρια αγαπητε φιλε και να μας γραφεις πιο συχνα ποιηση, εισαι ενας πραγματικά καλος ποιητης αλλα και ανθρωπος.
  • ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ 7,  ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
    • Ο Γιωργος Τζανοπουλος ειναι ενας πολυασχολος λογοτεχνης και αγιογραφος στον κυκλο της Σεληνης Επειδη τυγχανω και εγω να ειμαι θαυμαστης του αεναου κυκλου που βασιζαν τα ημερολογια τους και θαυμαστης του αριθμου 7 μια και το ονομα μου ειναι το 7 του αλφαβηταριου οντως παρακολουθω με μεγαλη προσοχη τα γραφομενα των διαφορων συγγραφεων αυτου του αριθμου. Ο αγαπητος κ. Τζανοπουλος μεσα απο τα γραφομενα του μας γράφει τις δικες του αποψεις οτι δηλαδή το 7 εχει παρουσια σε πολλα φαινομενα τα οποια περιγραφει με ευστοχο φανταστικο  τροπο ολα τα φαινομενα. Εμεις σας καλουμε να το βρειτε και να το μελετησετε το καταπληκτικο αυτο βιβλιο. Συγχαρητηρια αγαπητε Γιωργο.
  • Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΥΛΑ, ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
    • Οταν μιλαμε για παραμυθαδες εννοουμε αυτους που γραφουν παραμυθια μεσα απο τα οποια περνουν μηνυματα στα παιδια. Εδω ομως η κ. Κυρμανιδου δινει και γνωσεις ιατρικης μιας και τα παιδια θα βοηθησουν να ζησει η γιαγια του έργου. Στο εργο αυτο της αγαπητης κ Κυρμανιδου η θεραπεια ειναι αμφιδρομη. Ειναι οντως πρωτοτυπο εργο με ενα τιτλο που θα αιχμαλωτισει τα παιδια που τους αρεσουν τα παραμυθια. Συγχαρητηρια και περιμενουμε και αλλα τετοια ωραια παραμυθια με διδαγματα τα οποια να βγαινουν απο την ζωη αλλα και απο την ελληνικη μας ιστορια.
  • Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΔΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ-ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ
    • Μετα απο πολλα χρονια και ειδικα μετα απο το σπουδαιο εργο που μας προσεφερε η  αγαπητη Ανδρη, μια πολυ σπουδαια συγγραφεας-ερευνητρια, μας παρουσιαζει ενα μυθιστορημα που αγγιζει αληθινα γεγονοτα με ενα εξυπνο τροπο και  πρωτοτυπο. Μετουσιωσε την Ιστορικη αληθεια και τηνπραγματικοτητα και την ιδια στιγμη μετουσιωνει   την ιστορία σε  μια αληθινη μυθοπλασια με ενα πολυ εξυπνο τροπο, χωρις  να το αντιλαμβανεται ο αναγνωστης την στιγμη που η δραση δεν σταματαει  μεσα σε εν;α πλαισιο πλουσιας δρασις. Ας μην ξεχναμε οτι δυο ειναι κυριοι χαρακτηρες του μυθιστορηματος της Ανδρης, ο Ελ Γκρεκο και ο Θερβαντερς όπου ταξίδεψε οικογενειακως για να μελετησει τους τοπους των δυο πρωταγωνιστων στην ομορφη Ισπανια που την δενουν οι σπουδες της. Ημαστε την Χρονολιγηκη στιγμη του 1599-1600 και ξετυλιγει το κουβαρι αυτης της μυθοπλασιας με εντεχνο τροπο που  μονο η ιδια γνωριζει. Οπως αναφερα και πιο πανω για τον <<αρωματοποιο>>, ειναι ενα  φανταστικο έργο που με αφησε αναυδο,ποσο μαλλον που αξιοποιει χαρτες και υπαρκτους χωρους.Οντως καταγραφει ιστορικες καταγραφες τα Ιστορικα γεγονοτα.Θελω να συγχαρω αυτη την σπουδαια συγραφεα που δεν τα βγαζει απο το μυαλο της, κατι που εμεις οι ιστορικοι πρεπει να κανουμε.Και θελω να μιλησω και για τον εαυτο μου που πηγα στην Σαμο.στην Κυπρο για να βρω στοιχεια ,για να γραψω το βιβλιο μου και ο καλος συγγραφεας αυτα κανει. Συγχαρητηρια αγαπητη μου Ανδρη και Αντωνιαδη γιατι εγω γνωριζω τι τραβηξατε για να γράψει το βιβλιο η Ανδρη.Θελω να συγχαρω και να ευχηθω να ειναι καλοταξειδο το καινουργιο της βιβλιο.
  • Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΓΑΡΟΜΕΓΑΝΩΜΑ, ΤΗΣ  ΖΑΜΠΙΑΣ ΛΑΖΑΝΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΟΡΩΝΗ
    • Η αγαπητη Ζαμπια μας εστειλε ενα ωραιο βιβλιο για παιδια απο την ομορφη Κορωνη. Ειναι ενα  παραμυθι το οποιο θεωρω για  τα παιδια εξυπνο, ομορφο,αλλα και διδακτικο το  οποιο  ζηταει  να χρωματισουν τα παιδια αρα να εξασκηθουν στο καλλιτεχνικο κομματι με εξυπνες ερωτησεις που ρωταει το βιβλιο και θα πρεπει τα παιδια να απαντησουν Με αυτο το τροπο το βιβλιο της κυριας Λαζανακη ειναι ενα διδακτικο βιβλιο που μπορουν να διαβασουν τα παιδια στα σχολεια  να μελετησουν και θα βοηθηθουν απο το βιβλιο αυτο.Φυσικα θα περιμενουμε το επομενο παραμυθι <<ποσο εξυπνο θα ειναι>>. Συγχαρητηρια και καλοταξιδο. Η συγγραφεας με αφηγηματικη δεξιοτητα μας δινει μια ωραια ιστορια που τερπει και διδασκει.
  • ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΝΟΣ, ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΙΜΑ
    • Η Χριστινα Παλαιολογου μας συνηθησαι να μας παροτυσιαζει οντως μυθυστορηματα με αστυνιμικη πλοκη και ηδη την θεωρω να συνεχιζει αυτο το δρομο της πλοκης με πολυ καλα αποτελεσματα. Μας παρουσιαζει ενα μυθυστορημα κατι που η ζωη διδασκει πως η φαντασια ξεπερνα την πραγματικοτητα  ερχονται στιγμες πολυ συχνα οπου η πραγματικοτητα δημιουργει γεγονοτα ,που δεν μπορει να τα προσεγγισει και να τα συλλαβει ο πιο αληθινος ,ο πιο καθαρος και ο πιο ανησυχος νους του ανθρωπου. Μια διεστραμμενη ανθρωπινη φυση,η απροβλεπτη μοιρα,και η ιδια φυση, να φανερωθει η πραγματικη αιτια ενος εγκλήματος... Η  συγραφεας κινειται πανω σε μια πραγματικη ιστορια που δημιουργησε το σκληρο προσωπο της ζωης. Ειναι πολυ καλο το αστυνομικο σας δημιουργημα και σας συγχαιρω. Οι φιλοι του αστυνομικου μυθυστορηματος θα το ευχαριστηθουν!
  • ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ , ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
    • Ενα μυθιστορημα οπου ο λογος αγκαλιαζει στιγμες και γεγονοτα που βιωσε ο πρωταγωνιστης Φωκας η συζυγος και ο υιος τους. Η συγγραφεας εμβαθυνε το ηθικοκοινωνικο και πνευματικο τους περιεχομενο ,ανελυσε την ψυχη τους στο πανανθρωπινο πονο και ειναι αυτο που βλεπουμε την ωρα του πονου.Ειναι ενα εκπληκτικης εμπνευσης το μελετημα και εμφραξε την δυναμη οταν βαζουμε στοιχο στη ζωη μας για να δημιουργησουμε και να φτασουμε σε ψηλα επιπεδα. Συγχαρητηρια κυρια Στρατη και περιμένουμε τη συνεχεια... 
  • ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΟΛΕΖΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ VARFIS
    • Eκπληπτικης εμπνευσης το μελετημα αυτο της κ. Πολεζε. Ειναι ενα Ιστορικο αφηγημα της εκλεκτης συγγραφεως. Μεσα απο τις σελιδες του βιβλιου ξεπροβαλλουν στιγμιοτυπα και γεγονοτα οπως τα εζησαν ο απλος λαος μαζι με ενα απο τους πρωταγωνιστες και οι φιλοι της οικογενειας (ο Χατζης, η Αντρη). Η κυρια Πολεζε μας ταξιδευει στον ομορφο Λιβανο αλλα και στην Κυπρο με πολυ εξυπνο τροπο την οποια συχγαιρω. Ειναι ενα παρα πολυ αφηγηματικο βιβλιοτο οποιο καλυπτει και τοπικα φαγητα του Λιβανου αλλα και της Κυπρου με τα οποια η Κυπριοι εχουν αρκετες συνηθεις ως προς τα φαγητα τα οποια επηρεασαν την μια χωρα με την αλλη οπως το μαχλεπι η μαχαλεπι κ.α. Η κυρια Πολεζε ειναι μια λογοτεχνης που ανηκει στην κατηγορια εκεινων των δημιουργων που απο καθε νεο εργο της προκαλει το αμεριστο ενδιαφερον των ειδικων κριτικων και του αναγνωστικου κοινου. ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
  • ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
    • Ενα βιβλιο ευαγγελιο για ολο τον Ελληνικο και Κυπριακο. Ενα βιβλιο που θα δακρυστε απο τον πονο του Ελληνικου λαου.Οκυριος Ανδρολιδακης με το βιβλιο του Μνημες   Κατοχης (ανοιχτες πληγες συτον χρονο)Πραγματικα μας δινει το στιγμα ενος καλου μελετητη ο οποιος σφραγιζει ο ευσυνειδητος ερευνητικος μοχθος. Ο καλος μελετητης πλησιαζει τα κειμενα περισσοτερο με την λυρικη καρδια του. Στοχαζεται πανω σ΄'αυτα ποιητικα κυριως παρα με κριτικη διαθεση. Ας μην ξεχναμε τι εγραφε ο Μιχαλης Στασινοπουλος σ'ενα βιβλιο του <<ο ποιητης ειναι ο ιερεας του μυστηριου της ανθρωπινης ψυχης.>> Εχει πολυ φωτογραφικο υλικο με ωραιες ποιητικές λεζαντες κατω απο καθε επιτυχημενη φωτογραφια. Ο συγγραφεας βιογραφει μια τεραστια εποχη πονου για τον Ελληνικο Λαο σε ολη την Ελλαδα και αυτο πραγματοποιειται για πρωτη φορά με τοσο εντονο το αισθημα του ΠΟΝΟΥ. Συγκινηθηκα πολυ και πραγματικα θα συνεχισω να το μελετω για δευτερη φορα. Καλω ολους τους φιλους να το βρουν και να το μελετησουν και να το διαβασουν εαν ευαισθητοποιουνται με το τι τραβηξε αυτη η χωρα το 1940.