8 Μαρ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Ζ' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ, το Β' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Γ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Δ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, και το Ε' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩΘα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • ΧΑΡΙΝ ΒΙΩΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΕΡΓΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
    • Η αγαπη στην πορεια αναπτυξης και ωρίμανσης του καθε ανθρωπου αγγίζει τις ευαισθητες χορδες των αισθηματων της καρδιας και γινεται ενας χορος που μας κατακτα και μας καλει  να βιωσουμε κατακτημενοι, πλημυρισμενοι απο χαρα και ευτυχια και τις περισσοτερες φορες με τον πονο της μοναξιας και της εγκαταλειψης. Ο προβληματισμός προβαλλει εντονος, η νοσταλγια βασανιστικη, η αναζητηση επιμονη, η υπαρξιακη αγωνια και η μοναξια μονη καταφυγη καθως η ποιητικη εγρηγορση δημιουργει ποιητικες καταθεσεις ψυχης μεσα απο τους στιχους της που την μετουσιωνουν σε αισθηματα. Η κυρια Στεργιου γνωριζει καλα τον στιχο και τον παιδευει πολυ καλα εως ότου φθασει στο χαρτι. Συγχαρητηρια στην ποιηση σας καθώς μας ανυψωνει σε ενα επιπεδο οπου σκεψεις, λογος, αισθημα τελειοποιουνται και μας κατακτούν ολοκληρωτικα...
  • ΑΝΕΜΕ ΣΤΑ ΦΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ  Κ. ΕΚΔΟΤΙΚΗ
    • Μεσα απο τους στιχους των ποιηματων της ποιητριας  ξεπροβαλλει και εκφραζεται η ταπεινωση, προσφορά, ο πονος, η θυσια. Εκφραζεται με το αντιθετο του μισους αλλα μονο με ενα  νεου ειδους αγαπης. Με την προσφορα και οχι με την εξοφληση, με την ζητηση, την απαιτηση. Απο τα ποιηματα της που  τρεχει μονο η αγαπη η λατρευτη, η αγαπη της μανας, της λατρειας πονου αλλα και αγωνιας. Η ποιηση της αγαπητης Ελεονωρας περιεχει εμπνευση, ενταση, φιλοσοφικο στοχασμο, λυρισμο σε ενα στιχο με ομοιοκαταληξια και μουσικοτητα και με μια υπεροχη ποιητικη γλωσσα που την ανεβαζουν στηνν εκτιμηση των αναγνωστων, γιατι η ποιηση της γινεται καταθεση ψυχης. Πολλά συγχαρητηρια!
  • ΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΘΕΑ, ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Α, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
    • Στο καθημερινο ανεβασμα σε μια συμπαντικη ολοκληρωση αναμεσα απο αντιλαλαλους  του χθες, αναμεσα απο θαλασσα, ουρανο, ηλιο, φεγγαρια κι ακτινες φωτος, αναμεσα στη μοναξια της καθημερινοτητος σε Ανοιξες και Καλοκαιρια, στο φως και το σκοταδι ,στη σκια των αισθηματων, τις ευαισθησιες, οπου αφουγκραζομαστε τους Γηινους Αντιλαλους οι ανθρωποι εξακολουθουν να υπαρχουν κατω απο την δύναμη και την αδυναμια της Αναγκης. Στον ποιτικο λογο αναζητα τα σημαδια και τα χναρια της ζωης. Μιας ζωης που γινεται λυρικο τραγουδι, γίνεται λυρικος και ποιητικός λογος και ανανεωνει την ψυχικη διαθεση και εκφραση ,γιατι μας φερνει παντα τα φτερα τα πρωτα της νιοτης και μας παιρνει της σε καποιες αιωνιες στιγμες ευτυχιας. Η ποιηση της συμπορευεται με την ζωής. Ειναι οι μνημες, οι θυμησες, η αγαπη, η ζωη και τα οραματα, ονειρα και οι νοσταλγιες..μεσα απο τους καλοδουλεμενους στιχους και σε στιγμες έμπνευσης, σε μια καθαρη γλωσσα, όπως απαιτει η καθαρη και γνησια ποιηση...
  • ΩΣ ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ, ΤΗΣ ΜΥΡΙΑΝΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΠΑΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
    • Με μακρα θυσια στην ποιηση η γνωστη πνευματικη ποιητρια της Παφου κυρια Μυριανθη παρουσιάζει φετος την καινουργια της ποιητικη συλλογη <<ΩΣ ΑΝΕΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ..>> οπου η λογιοσυνη της συνταιριαζεται με μια συγχρονη πραγματικοτητα. Με ενα λογο λιτο και κοφτο διακρινεται για την ελληνικοτητα και την  ιστορικη του εμβριθεια .Υπαρχει μια ιΦιλοσοφικη ενατενιση της πραγματικοτητας  που διακρινει την ποιηση της κυριας Παπαονησιφορου και κλεινω οτι η ποιηση της σε συνεπαιρνει. Συγχαρητήρια κ. Παπαονησιφορου που εσεις και δυο τρεις αλλοι εκπροσωπειται τους πνευματικους ανθρωπους  της Παφου, γιατι δεν ειναι μόνο οι ωραιοι δρομοι και τα κτισματα αλλά και τι προσπαθειες κανουν οι προυχοντες πολιτικοι στο να στηριζουν τους πνευματικους ανθρωπους. Λυπαμαι αλλα εως σημερα δεν ειδαμε υποστήριξη των λογοτεχνων της Παφου.
  • ΜΑΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ; ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Α. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
    • Ενα παρα πολυ ωραιο και ευγενικο παραμυθι. Εχω πει πολλες φορες οτι το παραμυθι που απευθυνεται σε παιδακια πρέπει να περιεχει πολλα διδαγματα, αγαπης, ευαισθησιας και θελουν γενικα προσοχη, κατι που η αγαπητη Γεωργια το καταφερνει και αφηνει το αποτυπωμα της σε αυτο το παραμυθι. Θα αναφερω ότι το μοναδικό αρνητικο ειναι ότι οι φωτογραφιες ειναι θαμπές. Θελουν μια καλη εκτυπωση και σωστα χρωματα. Εξαιρετικό παραμύθι!
  • Ο ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΗΤΑΚΙ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΤΣΙΦΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ
    • Μια παιδικη ιστοριουλα με ωραια ψαρακια, χταποδακια, χελωνιτσες, δελφινακια και ενα ωραιο σχολειο με δασκαλες, την ρεγγα και ωραιες καθαρες ζωγραφιες και ενα κειμενο πολυ καλο. Θα ήταν καλύτερο να ειναι πιο συντομοι οι διαλογοι αγαπητη Αλικη γιατι φοβαμαι οτι τα παιδακια κουράζονται αν εχει πολλα λογια. Ειναι ενα λεπτο θεμα και μπορείτε να το δωσετε σε μερικα παιδακια για να προσεξτε αν το διαβασουν μεχρι τελους, για να πάρετε ιδέες και για επόμενα παραμύθια... Οσον αφορα το περιεχομενο, πιστευω οτι γραψατε ενα εξαίρετο παραμυθι, εξυπνο, με πλοκη και ευαισθησια και επισης με καλυψατε με τα ωραια διδαγματα σας. Επομενως θα βοηθησει τα παιδια να αντιληφθουν περι τινος γραφετε. Συγχαρητηρια και γραψτε κι αλλα, εχετε πολυ καλες ιδεες!
  • ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ - ΤΟ ΒΟΥΝΟ  - ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ - Ο ΘΡΥΛΟΣ , ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    • Οι εκδοσεις Επιφανιου εχου δημιουργησει σε συνεργασια με τον Αντρο Παυλιδη ενα ωραιοτατο βιβλιο πλαστικοποιημενο για τον ιστορικο μας Πενταδακτυλο! Εμεις απο παιδια ανεβαιναμε στις κορυφες του Πενταδακτυλου και μετα κατεβαιναμε κατω στο μοναστηρι της Αχειροποιειτου και ένα συνεχεία ηλθε εκεινο το μαύρο καλοκαιρι του 1974 και δεν ξαναπηγαμε και τώρα τον βλεπουμε απο μακρυα... ποσο πικρο και ποσο ανουσιο... Όμως ολοι τον αγαπαμε και λαχταραμε να ξαναπαμε εκει στον Προφητη Ηλια. Χαιρομαι που ο κ. Παυλιδης εξεδωσε τις φωτογραφιες αυτες του Πενταδακτυλου με την βοηθεια της αγαπητης Φενιας και του εκδοτη Ηλια Επιφανιου. Ειναι ενα εξαιρετο βιβλιο του οποιου η θεση ειναι σε στην βιβλιοθηκη μας όλων μας. Ενα βιβλιο οπως περιγραφει ειναι τα μνημεια , οι θρυλοι. Ενα βιβλιο για τον αιχμαλωτο Πενταδακτυλο. Συγχαρητήρια αγαπητέ Άντρο!
  • ΡΕΒΕΚΚΑ-ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΥ ΠΟΤΗ ΚΑΤΡΑΚΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ 
    • Ο αγαπητος φιλος του ΕΠΟΚ εξεδωσε προσφατα το καινουργιο του βιβλιο με τιτλο <<ΡΕΒΕΚΚΑ>>. Ο κυριος Κατρακης ειναι ενας πολυταλαντος ποιητης, πεζογραφος με πολλα  πολλα βραβεια και τιμητικες διακρισεις. Το Ρεβεκκα ειναι ενα μυθιστορημα το οποιο βραβευτηκε απο τον Φιλολογικο Συλλογο Παρνασσος. Με λιγα λογια, ο ποιητης Κατρακης εχει δημιουργησει ενα αξιολογο εργο. Σε ολα τα πνευματικα του δημιουργηματα ,μια αναζητηση και ενας προβληματισμος στη γραφη του στην αισθηματικη αντιληψη των στιχων, των ποιηματων του, των εννοιων και των νοηματων ειναι εμφανης. Ειναι ενας σπουδαιος ποιητης και για τον λογο αυτο ο Παρνασσος τον τιμησε. Συγχαρητηρια κ. Ποτη, μεγαλε ποιητη της Ελλαδας μας.
  • ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ,  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ
    • Το ιστορικο αυτο αφηγημα του αγαπητου φιλου και δημοσιογραφου του ΡΙΚ ειναι ενα πραγματικά αξιόλογο αφηγημα που δεν πρεπει να απουσιάζει απο κανενα σπιτι. Ειναι ενα ευαγγελιο που στηριζεται σε πραγματικα γεγονοτα και αληθινα ονοματα. Ειναι μια αλήθεια που την βιωσε ο τοπος της Κυπρου το 1974 αλλα και ο Ελληνισμος. Ειναι μια συγκλονιστικη ιστορία του καλοκαιριού του 1974 διανθισμένη με συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές στρατιώτες όπως τα γράφει ο ιδιος ο συγγραφεας. Το βιβλίο αποτελει ενα χρονικο αυτου του προδοτικου πολεμου που ανεδειξε για αλλη μια φορα την Ελληνικη ψυχη και το μεγαλειο, τις αρετες, τις ιδεολογιες και τα ιδανικά του. Μεσα απο το βιβλιο του ξεπροβαλλουν στιγμιοτυπα  και γεγονοτα οπως συνεβησαν, οπως τα εζησε ο απλος και προδομενος λαος. Ο αναγνωστης θα συμπορευθει με ολους τους στρατιώτες σε ολες τις στιγμες της μαχης και την προσπαθεια της αποφασης-δραπετευσης. Θα ζησει την αγωνια αυτης της ηρωιδας να σωσει δωδεκα παιδια απο τον βρωμικο κατακτητη. Θα συμπορευθειτε με την αγωνια των γονιων, των γυναικων, της μανα που αγωνια, της αγαπημενης με τον ανωνυμο και την ανωνυμη γυναικα που συμπαρασταθηκε στους αγωνιστες οπως την κυρα της Λαπηθου. Η αφηγηση του Γιαννη κυλα ηρεμα σε μια γλωσσα ομορφη που προσεγγιζει συναισθηματικα τους ηρωες και τις ηρωιδες Ελληνες που διδασκουν στον κοσμο για αλλη μια φορα πως οι αγωνες της Ελευθεριας κερδιζονται, δεν χαριζονται με της ψυχης την δυναμη και με το θαρρος, την λεβεντια και με το αιμα... Ειναι ενα ευαγγελιο για ολους μας. Πολλα συγχαρητηρια!