19 Μαρ 2021

Αξιολόγηση Βιβλίων Χρονιάς 2020 (Η' Μέρος)

Συνεχίζεται η σταδιακή ανακοίνωση των βραβευθέντων Βιβλίων Χρονιάς 2020 του ΕΠΟΚ στην ιστοσελίδα μας, μαζί με σύντομη κριτική/αξιολόγησή τους. Μπορείτε να βρείτε τα επόμενα βραβευθέντα βιβλία χρονιάς παρακάτω, ενώ μπορείτε να βρείτε το Α' Μέρος της ανακοίνωσης τους πατώντας ΕΔΩ, το Β' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Γ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Δ' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ, το Ε' Μέρος της ανακοίνωσης πατώντας ΕΔΩ και το Ζ' Μέρος πατώντας ΕΔΩΘα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η σειρά δημοσίευσης τους είναι τυχαία και όλα βραβεύονται το ίδιο.

  • Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ, ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ. ΧΡΙΣΤΟΥΔΙΑ
    • Το εν λόγω έργο είναι μια αυτοβιογραφία η οποία ξεκινάει από τον όμορφο Καραβά  και μας ταξιδεύει μεσω Αθηνών στην Αμερική. Είναι μια συγκινητική ιστορία ενός νέου γιατρού που σπουδάζει στην Αθήνα και φεύγει για Αμερική όπου κάνει ειδικότητα και παραμένει εκεί για τριάντα οχτώ χρόνια όπου χειρουργεί συνεχώς και ταυτόχρονα όντας τυχερός βρίσκει το κατάλληλο άνθρωπο μέσα στο γραφείο του και γίνονται οικογένεια κάνοντας τα παιδιά τους και ΣΗΜΕΡΑ, αφού τελείωσε την ιατρική μεγαλώνει τα εγγονάκια του που του δίνουν ζωή και αγάπη. Πρέπει να πω ότι όλοι οι ξενιτεμένοι ζούμε με την αγάπη μας προς τον τόπο που γεννηθήκαμε και πήγαμε Δημοτικό και Γυμνάσιο κάτι που το ζω και εγώ και μιλάω για τον Καραβά. Χρέος ιδιαίτερο χρωστάμε στους συμπατριώτες μας συγγραφείς που καταπιάνονται με την καταγραφή της ιστορίας και την παράδοση της πατρίδας μας και των πόλεων όπου  μεγαλώσαμε μέσα στις δύσκολες ώρες. Χαιρόμαστε που ο κάτοικος της Αμερικής και φίλος χειρουργός παρουσιάζει με την πέννα του τον πολιτισμό μας, τον παλαιότερο τρόπο ζωής των προγόνων μας που είναι διαφορετικό από τον σημερινό ,που κόπιασαν πολύ για να ζωντανέψουν το παρελθόν και τις δραστηριότητες τους που αφιέρωσαν χρόνο πολύ από την ζωή τους ,για να αποδείξουν πως τρεχει στις φλέβες μας το αίμα μας όχι μόνο των Αθανάτων ,που με αυτό εκείνοι πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς μας,αλλά και όλων εκείνων που έδωσαν σκληρό αγώνα για την επιβίωση του στα ξένα με τις όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όπως ο αγαπητός κ. Χριστουδιας. Υπήρξε άνθρωπος σεμνός, καλλιεργημένος, με πλατιά εγκυκλοπαιδική μόρφωση/ Εξέδωσε αυτό το υπέροχο βιβλιο του με τίτλο "Η Ιστορία ενός Χειρούργου" όπου η πορεία του από τον όμορφο Καραβά της Κύπρου σε κορυφαίο Χειρουργό της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης. Καλοτάξιδο  να έχει το ωραίο σου βιβλιο-αυτοβιογραφια και εύχομαι να γράφεις πάντα τέτοια όμορφα βιβλία!
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ  <<ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ>>, ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΝΤΟΒΑ
    • Ο λογοτεχνης κ. Ντοβας ανηκει στην κατηγορια εκεινων των πνευματικων δημιουργων που στο καθε νεο τους εργο προκαλουν το αμεριστο  ενδιαφερον των ειδικων και των λογοτεχνικων συλλογων! Το νεο του βιβλιο με τιτλο <<Το φως των Ποιητων>> αποτελει πιστοποιηση των ικανοτητων του. Ειναι γεγονος οτι καθε πνευματικη ποιητικη δημιουργια, εχει τα στοιχεια μιας ποιησης πραγματικά δυνατης, με λογο ποιητικο με συναισθημα, με αισθητικη αντιληψη και μια καθαρη γνησια  Ελληνικη γλωσσα. Τα ποιηματα αυτης της συλλογης ειναι γραμμενα σε μεταμοντερνα μορφη και φορμα. Κυριαρχεί η αυτοματη γραφη και καταγραφει  με ερεθισματα της στιγμης. Βεβαιως η νοηματικη συλληψη του ποιηματος, των λογων και των εννοιων κυμαινεται αναμεσα σε οιωνους, σε ποθους και παντα με φιλοσοφικη πολιτικη σκέψη και πισω απο ολα αυτα με προβληματισμους. Ολα του τα ποιηματα εχουν μια αισθηση ποιητικου λογου που μας παρασερνει σ'ενα κοσμο οπου  οι οιωνοι ειναι στιγμες και σημεια στο παρελθον, στο παρον,  στο  μελλον, στο αισθημα, στην λογικη στο περασμα της ζωης. Θελω να εκφρασω τα θερμα μου συγχαρητηρια! ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ  ΤΟΥ ΕΠΟΚ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΜΑΣ  ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΜΑΣ.
  • Ο ΡΗΓΑΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΕΜΟΝΙ, ΤΗΣ ΗΒΗΣ ΜΑΚΗ ΣΑΒΒΑ ΠΙΕΡΕΤΤΗ
    • Με μεγαλη χαρα πηρα στα χερια μου το ολοκληρωμενο παραμυθι της  φιλης και μελους του ΕΠΟΚ  κ. Ηβης Μακη Σαββα Πιερεττη. Το βιβλιο αυτο ο ΕΠΟΚ το βράβευσε το 2017 στον 8ο  Παγκοσμιο Λογοτεχνικο Διαγωνισμο. Σήμερα καλουμαι να γραψω λιγα λογια γι'αυτό αφοτου ολοκληρωθηκε και ηλθε στα χερια μου ολοκληρωμενο με τιτλο <<Ο Ρηγας το Μικρο Πρασινο Λεμονι>>.  Πριν λιγες μερες στο καινουργιο μου βιβλιο οι <<παραμυθαδες>> ανεφερα στον προλογο οτι <<τα παραμυθια ειναι ενα φωτεινος δρομος για καλυτερο μελλον>> και φυσικα ο Αινσταιν σημειωνε <<Αν θελεις τα παιδια σου να γινουν εξυπνα, διαβαζε τους παραμυθια και αν θελεις να γινουν ακομα πιο εξυπνα διαβαζε τους περισσοτερα παραμυθια>>. Πιστευω οτι η συγγραφέας εδωσε ολες τις πνευματικες της ιδεες και δυναμεις και μας παρουσιαζει το βιβλιο της και απο αυτο εξαγουμε το συμμπερασμα οτι ο Ρηγας το μικρο πρασινο λεμονι μας μαθαινει οτι ολοι οι αλλοι μπορουν να νικηθουν μεσα απο την αγαπη, μεσα απο την απλοτητα της ζωης, κατι που επισημαινει και η Κα Δεκουλου στον προλογο του έργου της, αναφέροντας οτι  <<καλο παραμυθι ειναι αυτο που διδασκει και μας οδηγεί σε ενα φωτεινο δρομο για ενα καλυτερο μελλον.>> Πραγματι η συγραφεας καταφερνει να διδαξει στα παιδια το νοημα της αγαπης, της απλοτητας, το θαρρος και την υπομονη για να νικησουμε τους κακους και ταυτοχρονα προβληματιζει τα παιδια  να  διδαχθουν οτι αυτος ειναι ο σωστος  δρομος. Πολυ καλη  η ολη προσπαθεια να στειλεις πολλα μηνυματα στα παιδια και στους μεγαλους...
  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΑ, ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΚΟΓΚΑ, ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΥΡΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΤΣΙΟΥ
    • Φιλοτιμη πραγματωση αποτελει η εκδοση τεσσαρων φιλων ομοτεχνων ποιητων που κυκλοφορησε μεσα απο την Πολιτιστικη συνεργασια με φωτογραφιες και βιογραφικα των ποιητων. Στα κειμενα τους κινειται η ανθρωπια και ο συναισθηματισμος με ποιοτητα και εντιμοτητα σε ευγενικες προαιρεσεις γονιμου επιπεδου. Η ποιητικη αυτη συνεργασια φερνει ωραια δυνατα μηνυματα λυρικου και κοινωνικου λογου μεσα απο λυρισμο και ευγενεια αισθηματων. Ειναι μια γνησια ποιητικη εργασια που ξεχωριζει και αξιζει καθε υπενθυμησης και προβολης. Και οι τεσσερις ποιητες στο έργο τους με τίτλο "Τεσσερα τεταρτα" συγκεντρωνουν μια λυρικη ποιηση με περιεχομενο των πονων, των δακρυων της συμπαντικης συλλογης της ανθρωπινης φωνης που συχνα μοιαζει με αγωνια για την πολη  η την  πατριδα μας. Και οι τεσσερις ποιητες εχουν πληρη συναισθηση της υψηλης αυτης πραγματικοτητας του δρωμενου βιου και τους τιμαει. Την συλλογη προλογιζει με λογο μεστο ο Δρ Γιωργος Κιτρομηλιδης και ο Δρ.Κωστας Κατσωνης.
  • ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ, ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ LITERATURA ET ARTES
    • Τα ποιηματα της ποιητικης συλλογης της κ. Ιωαννιδου δεν απαντουν και δεν ερμηνευουν ομωνυμο τιτλο, αλλα απαντουν σαν ποιηση με ευρυτερες διαστασεις. Με εμπνευσεις και προβληματισμους, με στοχασμό, καθως οι αποστασεις υπερχουν σαν πραγματικοτητα και σαν φαντασια, καθως προσπαθουμε να τις προσδιορισουμε και να προσδιοριστουμε σ' έναν κοσμο που δημιουργειται και καταστρεφεται, απο απροβλεπτες δυναμεις και με την παρουσια του ανθρωπου δημιουργουν καταστροφές. Η ποιητικη γραφη ειναι απλη, καθαρη, ενώ οι στιχοι είναι μικροί μεγαλη συμπυκνωση εννοιων και νοηματων. Κάποιος που γνωριζει αυτη την μεγαλη, σπουδαια αγωνιστρια της ζωης και της πνευματικοτητας θα αντιληφθει αμεσως οτι καποια ποιηματα ειναι βιωματικα οπως το "Ριχνω την ζωη μπροστα κι'ακολουθω ασθμαίνοντας". Σπουδαγμενη φιλολογος, ανεβηκε ολα τα σκαλια  της ιεραρχιας, βιωνει τις συγκηνησεις της απο τα εγγονακια τις, προσεγγιζει τα θαμμενα  και τα αναστημενα δειγματα της ζωης που περασε και περνα. Αισθανεται και τη δυναμη της Γης κατω απο τα ποδια της, οπως αισθανεται και την δυναμη οπως την αρδεύει απο αυτην ο ιδιος ο ανθρωπος. Μια δυναμη που την χρησιμοποιει η ιδια για το καλο της ιδιας της Γης και των οντων της. Ποιηση με εμπνευση, τεχνικη, λυρισμό, ευαισθησια, καθαρο ποιητικο λογο. Παναθρωπινη και οικουμενικη Ποιηση, ελληνοκεντρικη, διαχρονικη!
  • ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ, ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ LITERATURA ET ARTES
    • Στα παιδια παντα αρεσουν τα παραμυθια, αρεσουν ομως και και οι ιστοριουλες με περιεχομενο. Αν προσεξετε όμως, οι περισοτεροι θεατρικοι συγγραφεις γραφουν για τις γιαγιαδες. Σήμερα είμαι τυχερος γιατι έλαβα προς αξιολόγηση ενα παραμυθι με πρωταγωνιστή εναν παππου. Αυτο το παραμυθι εχει μονο ευαισθησιες και πολλα μηνυματα. Αρχιζει με μια αξιόλογη ιστορία με τρια κοριτσιακα, την Χριστινα, την Μυρτω και την Βιολέτα, η οποια  εκτυλίσσεται περισσότερο στην κοιλια του παππου και εκει θα μαθετε ποια ειναι η σχεση μεταξυ μιας μπαλας ποδοσφαιρου, μιας κουκλιτσας και μια πεταλουδας. Το παραμυθι της αγαπητης Ρουλας τρεχει σαν γαργαρο νερο με πολλα μηνυματα και πολλες ανατροπες. Εξυπνο παραμυθι που σε προκαλει να το διαβασεις εως το τελος. Συγχαρητηρια Ρουλα επιασες πολυ εξυπνα τον παλμο των παιδιων που θα σε διαβασουν!
  • Ο ΕΝΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΜΠΟΡΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΑ
    • Τα ιστορικα γεγονοτα ενος τοπου καταγραφονται και ιστορουνται απο ιστορικους συγγραφεις και ερευνητές οπου αυτοι αδυνατουν, η παραλειπουν την ιστορικη ερευνα και καταγραφη, ερχεται η λογοτεχνια και η λαογραφια να τα συμπληρωσει  με τις αναμνησεις και την φαντασια ,να καταγραφει την ιστορικη υλη για να μην χαθει.Τα ιστορικα που συμπεριλαμβανει ο εκλεκτος συγγραφεας στο μυθιστορημα του ειναι ακριβως αυτα που  τονιζουμε και αναφερουμε πιο πανω, δηλαδη  ,η συμπληρωση της ιστοριας και του τοπου και της χωρας μας.Ιστορικα γεγονοτα αναπλαθουν τα περασσμενα και αποθησαυριζουν ηρωικες πραξεις και τις ενεργειες τους  και αποδεικνυεται ο  πλουτος ηρωων, η αγαπη στη ζωη, η λατρεια για την πατριδα, τον τοπο, στην οικογενεια, στην θρησκεια. Ειναι ενα αξιολογο βιβλιο με μεγαλη σπουδαιοτητα που μονο ενας συγγραφεας φιλολογος θα μπορουσε να προσφερει. Καλοταξιδο και πολλα συγχαρητηρια!
  • VAE VICTIS - ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΙΔΕΡΑ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ
    • Ο Σταυρος Σιδερας, ενας απο τους βασικους συγγραφεις της μεταπολεμικης μας λογοτεχνιας, δινει πάλι το <<παρων>> του με ενα καινουργιο βιβλιο, το <<Vae Victis - Aλιμονο στους Ηττημενους>>. Θα επαναλαβω αυτο που παντα υποστηριζω οτι ο Σταυρος Σιδερας ειναι ενας πολυπλευρος διανοουμενος και καλλιτεχνης, με σημαντικη λογοτεχνικη προσφορα. Το νεο του εργο ειναι μια αδρη νοτα ιστοριας με αρκετη ποίηση επενδυμενη, μια ιστορια που εζησε ο ιδιος απο πρωτο χερι και ειδικα στην περιοχη της Κερυνειας. Το βιβλιο του αναφερεται στην εισβολη των Τουρκων το 1974 και παρουσιαζει γεγονοτα και βιωματα του συγγραφεα απο την ζωη των ελληνοκυπριων αλλά και Ελλαδιτων στρατιωτων. Ο συγγραφεας με λογο ευρηματικο παρουσιαζει πολεμικες περιπετειες και διαλείμματα συναισθηματικων εξαρσεων απο τον ταραγμενο καιρο τις κρισιμες ωρες... Ενας ψυχογραφικος περιγυρος δινει στα κειμενα τη ζωντανια του συναρπαστικου και τη στερεοτητα του ωραιου ιστορικου λογοτεχνηματος. Να επισημανω οτι αυτος ο καλαισθητος και ιδιαιτερα προσεγμενος  τομος περιεχει και αρκετες σελιδες απο την δημοσιογραφικη πλευρα του συγγραφεα με μεγαλη επιτυχια. Η μεγαλη επιτυχια του στον λογο αλλα και στην πειθω ήταν που τον βοήθησε και καταφερε να παρει συνεντευξη απο τον τουρκοκυπριο Ντεκτας. Βεβαιως δεν θα παραλειψω να αναφερθω στην ποιητικη του πλευρα και αναφερομαι σε ποιηματα που περιεχουν πολιτικα, κοινωνικα και πολιτιστικα γεγονοτα-μηνυματα όπως τα βιωσε απο κοντα και απο μεσα ο συγγραφεας. Η γραφη του χαρακτηριζεται από στοχασμό, αντικειμενικοτητα, αφήνοντας τον αναγνωστη να αντιληφθει περισσοτερα απο οσα διαβαζει, συμμετεχοντας ετσι και αυτος σ’ αυτήν την εποχη που μοιαζει να ανηκει σε καθενα χωριστα και συγχρονως σε ολους μαζι. Παίρνοντας στα χερια μου αυτο το πυκνογραμμενο τομο που μας τον κανει χωρις υπερβολη δωρο η καλλιεργημένη προσβαση του Σταυρου Σιδερα στα προσωπα και τα γεγονότα, ας αναπλασουμε στη μνημη  μας οι πιο ηλικιωμενοι κι'ας γνωρισουν για πρωτη φορα οι νεοτεροι την τελευταια πεντηκονταετία που διαμορφωθηκε στα απόνερα των Ιστορικων Συμβάντων της εισβολης του 1974, του εθνικου διχασμου (Μακαριακων-Γριβικων) και της απωλειας της ειρηνης. Ειναι ενα βιβλιο αξια καθε μελετης και διακρισης. Συγχαρητηρια αγαπητε φιλε Σταυρο και αναμένω το επομενο σου εργο.